Energie besparen in het huishouden. Welke maatregelen zijn écht de moeite waard?

Geschreven door: Weerts Support Team   |   Leestijd: 3 min.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Op tv en in de sociale media word je overspoelt met berichten over hoe je je energieverbruik zou kunnen beperken. Hoeveel zin heeft dat nou eigenlijk allemaal? Welke maatregelen leiden ook echt tot merkbare besparingen? Het hoeft niet moeilijk of duur te zijn om energie te besparen. Maak het makkelijk voor jezelf zodat ook jij binnenkort moeiteloos energie en euro’s bespaart met een paar nieuwe gewoontes.

Wil je weten hoe je écht energie kunt besparen en dit ook in je portemonnee voelbaar wordt, lees dan verder. We verklappen welke makkelijk toe te passen energiebesparende maatregelen echt lonen.

Verlichting
In veel huishoudens is verlichting een echte energieverslinder. Heb je nog gloeilampen in huis? Door over te schakelen op ledlampen, die je voor weinig geld kunt kopen, bespaar je al gauw 115 euro per jaar als je 10 lampen drie uur per dag laat branden. Na een kleine investering verdien je binnen het jaar je investering terug.

Keuken
Soms maken heel eenvoudige maatregelen al een verschil. Potten en pannen afdekken met deksels om warmteverlies te voorkomen en kleine pannetjes op kleine kookpitten zetten klinkt voor de hand liggend, maar je bespaart al gauw energie als je er even bij stilstaat.

Huishoudelijke apparaten
In de meeste huishoudens staan een hele reeks apparaten steevast in de stand-by stand. Hierdoor verbruiken ze voortdurend energie, hoewel dit in vele gevallen niet eens nodig is. Denk aan je TV-decoder, DVD- of Blu-Ray-speler en mini-boiler. Deze apparaten staan eigenlijk altijd aan, ook al gebruik je ze niet zo vaak. Schakel ze uit als je ze niet gebruikt. Heb je geen zin om elk apparaat afzonderlijk aan en uit te zetten? Plaats dan een spaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact. Het kost vaak niet meer dan 20 euro en helpt om het onnodige verbruik te verminderen.

Sluipverbruikers
Weet je welke apparaten in jouw huishouden ongemerkt elektriciteit verbruiken? Sluipverbruikers zijn apparaten die elektriciteit verbruiken ook al worden ze niet gebruikt. Oftewel, ze gebruiken onnodig energie terwijl je ervoor betaalt. Dit sluipverbruik kan tot 10% van de totale eindafrekening uitmaken. Tijd om hier verandering in te brengen. Deze zogenaamde sluipverbruikers zijn noch goed voor het milieu, noch voor je portemonnee. Weerts stelde een top 5 samen van de meest energieverslindende stand-by apparaten en wat je daarop kunt besparen.

 Nummer  Apparaat  Gemiddeld verbruik (kWh/jaar)  Sluipverbruik (euro p/j)
 1  Computer met randapparatuur  150  30
 2  Kleine elektrische boiler  150  30
 3  TV-decoder met harde schijf  130  26
 4  Internetmodem  80  16
 5  Kokend waterkraan  80  16

Sluipverbruik kost geld
Je kunt gemakkelijk tot 100 € per jaar besparen op het stand-by verbruik. Over 10 jaar is de besparing € 1000 en dat is beslist de moeite waard! Niet alleen kost sluipverbruik geld, het is ook nadelig voor het milieu. Reden genoeg om nog eens goed naar te kijken.

Zoek naar sluipverbruikers in je huis.
De meeste sluipverbruikers laten zich gelukkig gemakkelijk vinden. Er zit een kabel aan of een adapter. De tv ligt behoorlijk voor de hand maar wat dacht je van wekkers, de magnetron, het koffiezetapparaat, de stereo-installatie en het modem voor internet? Ook decoders van de televisie, luchtverfrissers en -bevochtigers en subwoofers van audioapparatuur staan bekend als grote sluipverbruikers. Vaak zijn oudere toestellen sluipverbruikers en nieuwere zuiniger. Loop eens rond in huis en controleer alle apparaten die op de stopcontacten zijn aangesloten. Waarschijnlijk kom je een aantal stand-by klanten tegen.

Wat kun je eraan doen?
De makkelijkste manier om deze energievreters te stoppen is de stekker uit het stopcontact te trekken. Het gebeurt wel vaker dat je denkt dat je een apparaat hebt uitgezet, maar dat het in feite nog in stand-by staat. Er bestaan ook stekkerdozen met een aan-/uitknop (stand-by killers).

Probeer ook je opladers na het opladen uit het stopcontact te halen. Je bespaart zo 1,50 € per lader per jaar. Deze kleine sluipverbruiker wordt vaak vergeten.

Energielabel
Koop je een elektrisch apparaat, kijk dan op het energielabel, waarop staat hoeveel kWh het per jaar verbruikt. Dit is een goede manier om te weten te komen hoe energie-efficiënt een apparaat is. Een koelkast met vriesvak van klasse A++ (160 kWh) is bijvoorbeeld bijna twee keer zo efficiënt als een koelkast met vriesvak van klasse A+ (300 kWh). Vooral bij de aanschaf van grote apparaten is het slim om een duurzame (en dus zuinige) keuze te maken.

Door deze tips te toe te passen, kun je gemakkelijk energie besparen en dat zie je terug op je energierekening. Het is een kleine moeite en vergt mogelijk een kleine investering. Je helpt niet alleen je huishoudbudget, maar draagt ook je steentje bij aan een duurzamere samenleving.

Onze merken

 • Bosch
 • Siemens
 • Miele
 • Liebherr
 • AEG
 • Samsung
 • Smeg
 • Philips
 • Beko
 • ASKO
 • Atag
 • Pelgrim
 • Delonghi
 • Tefal
 • Brabantia
 • Quooker