Het nieuwe wassen en drogen; vriendelijk voor je wasgoed, het milieu én je portemonnee

Geschreven door: Weerts Support Team   |   Leestijd: 10 min.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

In de afgelopen 50 jaar hebben we bij Weerts veel trends en ontwikkelingen op het gebied van wassen en drogen voorbij zien komen.  Vandaag de dag was je niet alleen hygiënisch schoon en zuinig dankzij je moderne wasmachine, maar je verzorgt je wasgoed tegelijkertijd en beschermt het met speciale wasprogramma’s.  Ook hebben we tegenwoordig wasdrogers met een ingebouwde warmtepomp. Deze zijn erg zuinig in energieverbruik en vallen in de beste energie-efficiëntieklasse.

Hygiënisch schoon en zuinig wassen en drogen. En daarbij je wasgoed beschermen en verzorgen.
Hoe meer mensen in je huishouden, hoe vaker de was moet worden gedaan. Bij een gezin van vier is dat waarschijnlijk ongeveer elke tweede dag. Zuinig omgaan met elektriciteit voor de wasmachine en de droger loont. Bij de wasmachine wil je ook je waterverbruik beperken. Je kunt het energie- (en water-) verbruik van dit soort apparaten nakijken op het energielabel. Of vraag het ons — dan kunnen we je ook vertellen welke modellen speciale programma’s hebben die op jouw behoeften zijn afgestemd.

Was-droogcombinaties complete wasgoedverzorging in één apparaat.
Was-droogcombinaties bieden een uitstekende oplossing als je wilt wassen én drogen, maar weinig plek hebt.

Meer over was-droogcombinaties

Wassen en drogen in één apparaat.
Met een was-droogcombinatie sla je twee vliegen in één klap. Vooral als de ruimte beperkt is, maar je toch niet zonder wasdroger kunt of wilt, zijn was-droogcombinaties een uitstekende keuze. Zo heb je de functies van een wasmachine en een droger en toch maar weinig ruimte nodig.
De hoeveelheid wasgoed die in één keer kan worden gewassen, is overigens niet altijd gelijk aan de hoeveelheid wasgoed die in één keer kan worden gedroogd. Bij de meeste modellen moet je na het wasprogramma een deel van het wasgoed uitnemen. Klinkt vervelend, maar in de praktijk is het niet zo een probleem. Het is een goed moment om de schone was te sorteren, bijvoorbeeld op soort textiel. Zo kies je voor elke stof het juiste droogprogramma.

Voordelen

  • Het grootste voordeel van een was-droogcombinatie is dat het de helft van de ruimte inneemt van twee afzonderlijke apparaten (wasmachine en wasdroger).
  • Afhankelijk van het model en de lading hoef je het wasgoed na het wassen niet meer uit te nemen of in te laden, omdat het was- en droogprogramma direct na elkaar kunnen worden gedraaid.


Nadelen

  • Als de machine volledig is geladen voor het wassen, kan het zijn dat een deel van het schone wasgoed moet worden verwijderd voor het drogen. De droogfunctie is namelijk niet toereikend voor een volledige was lading. Voor grote ladingen wasgoed is een was-droogcombinatie dus minder geschikt.
  • Met twee afzonderlijke apparaten zou je de eerste lading wasgoed in de droger kunnen drogen terwijl je al een tweede lading in de wasmachine wast.


Tip van het Weerts team

Let bij de koop van een was-droogcombinatie niet alleen op het energieverbruik, maar ook op speciale was en droogfuncties voor je fijne was. Zodat je zelfs je gevoelige was veilig kunt wassen en drogen.

Wasdrogers — het beste alternatief voor de waslijn als het snel moet gaan.
De nieuwe drogers met warmtepompen scoren erg hoog als het om energieverbruik gaat.

Meer over wasdrogers

Wasdroger - in de plaats van de waslijn.
De geur van vers gewassen kleding geeft ons een aangenaam en weldadig gevoel — wie wil er nu elke dag in de kleren van gisteren lopen? Je was op tijd schoon krijgen lukt meestal wel. In bijna elk Nederlands huishouden staat tegenwoordig ten minste één wasmachine. Na het centrifugeren is de was bijna droog, bijna. Het drogen aan de waslijn duurt gemiddeld nog één tot twee dagen, afhankelijk van het weer. Dat kan sneller.

Je wasdroger zorgt ervoor dat je was sneller droog is.
Wasdrogers werken heel simpel. In de trommel wordt je vochtige wasgoed langzaam in beweging gebracht en stroomt er hete lucht doorheen. De hete lucht absorbeert het vocht uit het wasgoed en geeft dit weer af naar buiten. Afhankelijk van wat voor type wasdroger je hebt, wordt dit water opgevangen in een reservoir of afgegeven aan de buitenlucht.

Condensdroger of afvoerdroger?
Bij de keuze tussen een condensdroger of een luchtafvoerdroger is het vaak niet aan jezelf, maar aan de bouwkundige omstandigheden om te bepalen of een condensdroger of een luchtafvoerdroger een geschikte keuze voor je is. Daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor zogeheten warmtepompdrogers, die weliswaar tot de condensdrogers worden gerekend, maar dankzij een technische vernuftigheid erg zuinig in energiegebruik zijn.

Afvoerdrogers
Voor het gebruik van een afvoerdroger heb je in ieder geval een opening in de buitenmuur nodig waardoor je de vochtige drogerlucht naar buiten kunt afvoeren. Hoewel je de lucht technisch gezien natuurlijk ook rechtstreeks in de ruimte kunt afvoeren, is de kans groot dat de muren op middellange termijn vochtig worden en er schimmelvorming optreedt. Aan het energielabel kun je aflezen of het om een afvoerdroger gaat: Ze zijn te herkennen aan een opening rechtsonder in het apparaat symbool (zie afbeelding).






Condensdroger

Bij een condensdroger ben je niet afhankelijk van bouwkundige omstandigheden op een bepaalde locatie. Om die reden komen we condensdrogers vaak tegen in huurwoningen. De naam zegt het eigenlijk al, de vochtige lucht van de droger wordt in het apparaat weer afgekoeld. Hierbij condenseert het vocht uit het wasgoed en wordt opgevangen in een condens-reservoir, dat na elke droogbeurt geleegd moet worden. Of het om een condensdroger gaat, zie je eveneens op het energielabel: Ze zijn te herkennen aan een waterlade linksboven in het apparaat symbool (zie afbeelding).

Warmtepompdrogers
Heel zuinige condensatiedrogers maken gebruik van een warmtepomp. Bij warmtepompdrogers wordt de vochtige drooglucht in het apparaat gehouden en door afkoeling tot verdamping gebracht. Daarbij wordt de warme, vochtige lucht weer gebruikt om de gekoelde, ontvochtigde lucht weer op te warmen. Zo heb je een stuk minder energie nodig om op temperatuur te komen. Wasdrogers met een warmtepomp zijn daarmee aanmerkelijk zuiniger dan de gewone condensdrogers.

Wasmachines
Of je nu op zoek bent naar een wasmachine met veel vulgewicht, een stille wasmachine, energiezuinigheid of speciale wasprogramma’s en functies: wij hebben voor alle wensen de juiste wasmachine.

Meer over wasmachines

Wasmachines
In het gemiddelde Limburgse huishouden is een wasmachine net zo gewoon als een koelkast. Bijna alle machines wassen je was schoon - maar zijn ze ook zuinig? Het gaat niet alleen om een laag stroomverbruik, maar ook om wat de machine aan water nodig heeft voor veel schoon wasgoed.

Het stroomverbruik tijdens het standaardprogramma bepaalt in welke energieklasse een wasmachine mag worden ingedeeld. Meestal is dit het Eco programma. Het water wordt bij dit soort programma's niet zo heet, wat maakt dat een was langer duurt. Net zo belangrijk als de energie-efficiëntieklasse is het waterverbruik.

Waterbeschermingssystemen.
De wasmachine draait vaak ongezien - in de kelder, in een wasruimte, misschien zelfs in je badkamer. Er zit niemand bij de machine tijdens het wassen of centrifugeren om te controleren of er geen water lekt. We lijken niet bang te zijn voor lekkages.

En dat is terecht - als je wasmachine is uitgerust met een veiligheidssysteem zoals Aquastop. Met zo'n waterbeschermingssysteem kun je met een gerust hart je wasmachine alleen laten. Wil je er meer over weten, kom dan eens langs in de winkel. We leggen je graag uit hoe het werkt.
De wasmachine laden - van bovenaf of van voren?


De meeste wasmachines zijn zogenaamde "voorladers". Zoals de naam al aangeeft, zit het laadluik aan de voorkant van de machine. Vaak heeft de deur een ronde, glazen patrijspoort waardoor je kunt zien hoe de was wordt gewassen. Als je de machine van bovenaf laadt, dan is het een "bovenlader".

Voorladers
Het laden gebeurt dus via de patrijspoort aan de voorkant van de machine. De wastrommel is dwars geplaatst en draait van voren gezien met de klok mee of tegen de klok in. Nadeel is dat het laden van je wasgoed in de machine wat onhandig is, omdat je moet bukken. Het voordeel is dat het uitladen juist makkelijk gaat in vergelijk met bovenladers en dat voorladers meestal goedkoper en groter zijn dan bovenladers.

Bovenladers
Bovenladers zijn vaak smaller dan voorladers. Als je de machine wilt laden, open je het deksel en vervolgens een klep in de trommel, waardoor je het wasgoed in de wasmachine stopt. De trommel zit meestal in de lengterichting, zodat het een smaller model wordt. Nadelen zijn de meestal kleinere maximale belading, het erg onhandige uitnemen van de schone was - en de prijs. De voordelen zijn het smallere ontwerp en de gemakkelijke vulling van bovenaf, waardoor het vooral een aanrader is wanneer de ruimte beperkt is.

Vragen?
Weerts bied je een uitgebreid assortiment aan verschillende A-merken wasmachines en drogers waaronder Miele, Bosch, AEG, Siemens, Samsung en Beko.  Het is altijd goed om van tevoren te kijken welk merk het beste bij je past.  Ieder merk biedt meerdere functionaliteiten en het is afhankelijk van je behoefte welke het beste bij je past. Benieuwd welke wasdroger het beste bij jou past? Of heb je een andere vraag over wassen en drogen? Loop dan eens binnen in onze winkel, bel ons op, chat met onze klantenservice of maak gebruik van het contactformulier. We helpen je graag verder!

Onze merken

  • Bosch
  • Siemens
  • Miele
  • Liebherr
  • AEG
  • Samsung
  • Smeg
  • Philips
  • Beko
  • ASKO
  • Atag
  • Pelgrim
  • Delonghi
  • Tefal
  • Brabantia
  • Quooker