Weerts adviseert – het huishoudelijke apparaten schoonmaak ABC

Geschreven door: Weerts Support Team

Hoe kun je ervoor zorgen dat je huishoudapparaten goed schoon zijn? Na een uitbarsting van kookcreativiteit, je keuken weer op orde brengen is vaak geen aantrekkelijk klusje. En bij de wekelijkse poets komen we vaak niet verder als de behuizing met een vochtig doekje. Toch is het belangrijk voor de hygiëne en je veiligheid dat je huishoudapparaten altijd schoon en in orde zijn. Veel van onze apparaten komen in direct contact met ons voedsel. Denk maar aan de koelkast, de oven of het fornuis.

En los van de gezondheid zijn er nog een paar dingen die je in gedachten wilt houden; een koelkast die regelmatig ontdooid wordt, verbruikt minder stroom als er geen ijslaag is die de koelelementen isoleert. Dat geldt ook voor de verwarmingsspiralen in de wasmachine en de vaatwasser. Als die bedekt zijn met een hardnekkige kalkkorst, kan de warmte het water niet meer goed bereiken.

Met een paar simpele poetsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat je langer geniet van je schone en veilige huishoudapparaten. Weerts heeft de beste tips van onze sterke merkpartners en anderen verzameld en gebundeld in dit handige huishoudelijke apparaten schoonmaak ABC. Kies hieronder je apparaat of materiaal en wij leggen je uit wat precies die maatregelen zijn.

De beste manier om je huishoudelijke apparaten schoon te maken volgens Weerts, AEG, Bosch, de consumentenbond, De Longhi, ETNA, Liebherr, Kenwood, Miele, Siemens, Tefal, Zanussi en 24kitchen.

Op de kwetsbare oppervlakken van moderne huishoudelijke apparaten zijn agressieve schoonmaakmiddelen niet altijd de beste keuze. Vaak zijn milde schoonmaakmiddelen net zo doeltreffend of zelfs beter en huismiddeltjes uit grootmoeders trukendoos werken vandaag nog even goed als toen.

A

Afzuigkap
Alles wat je nodig hebt om je afzuigkap te reinigen is heet zeepsop en een zachte doek. Gebruik nooit ruwe sponzen, deze zullen onherstelbare krassen in het gevoelige oppervlak maken. Als de vlekken hardnekkig zijn, doe dan wat van het zeepsop op een vel keukenpapier, plaats het op het vuile gedeelte en laat het inweken tot het eraf komt.
We hebben een uitgebreide reeks producten voor het reinigen en onderhouden van je afzuigkap in de winkel. Stap gerust binnen voor advies of neem contact op met de Weerts klantenservice. Bron: Bosch

Afzuigkap - koolstoffilter
De koolstoffilter van je afzuigkap kan niet gereinigd worden. Het moet vervangen worden om weer goed te kunnen werken. Je kunt koolstoffilters voor je afzuigkap bij Weerts vinden.

Er is voor bepaalde recirculatie-modellen een Bosch CleanAir koolstoffilter als los verkrijgbare accessoire te koop. Deze kan meerdere keren schoongemaakt worden, waardoor je geen nieuwe hoeft te kopen. Voor advies en aanschaf van filters voor je afzuigkap ben je van harte welkom in onze winkel of bij onze chat adviseurs. Chat direct met een van onze adviseurs. Bron: Bosch

Afzuigkap - roestvrij staal
Alles wat je nodig hebt om je afzuigkap te reinigen is heet zeepsop en een zachte doek. Gebruik nooit ruwe sponzen, deze zullen onherstelbare krassen in het gevoelige oppervlak maken. Als de vlekken hardnekkig zijn, doe dan wat van het zeepsop op een vel keukenpapier, plaats het op het vuile gedeelte en laat het inweken tot het eraf komt. Meer schoonmaaktips vind je in dit Weerts huishoudelijke apparaten schoonmaak ABC onder de zoekterm RVS. We hebben een uitgebreide reeks producten voor het reinigen en onderhouden van je afzuigkap in de winkel. Stap gerust binnen voor advies of neem contact op met de Weerts klantenservice Bron: Bosch

Afzuigkap - vetfilter
Het filter van je afzuigkap reinigen is simpel – je moet alleen even weten hoe. Heb je een vaatwasser? Dan kun je de metaalfilters daarin wassen (zonder andere vaat toe te voegen). Let op: Bij reiniging in de vaatwasser kunnen lichte verkleuringen optreden. Verkleuringen hebben geen invloed op de werking van de metalen vetfilters. Heb je een nieuw vetfilter nodig? Je vind ze bij Weerts, in de gebruiksaanwijzing vind je het juiste type voor jouw afzuigkap.

Je kunt het filter van je afzuigkap niet reinigen als je een actief koolstoffilter hebt: in dat geval heb je een nieuw filter nodig. Je vindt een uitgebreid assortiment filters voor je afzuigkap bij Weerts. Bron: Bosch

B

Blender
Je maakt het jezelf makkelijk door de blender meteen na gebruik schoon te maken. Haal de kan van de machine. Omspoelen met heet water is een goed begin, maar vervolgens moet je nog wel enkele handelingen verrichten om je blender weer spic en span te krijgen. Om te beginnen moet je de buitenkant even goed schoonmaken met een spons of doekje.

Vul de blender daarna voor een derde met warm of heet water en voeg wat druppels afwasmiddel toe en doe de deksel op de kan. Zet de blender nu aan op de laagste stand en draai deze langzaam naar de hoogste stand. Laat de blender gedurende ongeveer een halve minuut op de hoogste stand draaien. Giet het water nu uit de blender en droog hem af of laat ‘m ondersteboven drogen op een theedoek.

Er zijn ook blenders die je in de vaatwasser kan doen, maar dit verschilt per apparaat. Daarom is het verstandig om de specificaties van de fabrikant te controleren voordat je de blender in de vaatwasser doet. Bron: 24kitchen

E

Espressomachine - dagelijks
Spoel de machine dagelijks en haal melkresten weg. Zo voorkom je verstopping en de verspreiding van bacteriën.

Dagelijks onderhoud

  • Watertank: Spoel het waterreservoir dagelijks even om. Dat voorkomt afzetting van kalk of algen. En het maakt de machine weer gebruiksklaar voor de volgende dag. Schoon water geeft de lekkerste koffie.
  • Residubakje: Leeg het residubakje waarin de koffiedrab wordt opgevangen. Dit is een goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Ook het bakje waarin de koffiecups worden opgevangen kun je het beste regelmatig legen om ophoping te voorkomen.
  • Lekbak en rooster: Het rooster waarop het kopje staat en de bak eronder die koffie en water opvangt, kun je het beste dagelijks schoonmaken. Doe dit onder de kraan en met een zachte doek.
  • Melkresten: Ook de onderdelen die in contact komen met melk maak je het beste dagelijks schoon. Melkresten trekken bacteriën aan en kunnen de boel verstoppen.
    Bron: de consumentenbond

Espressomachine - melkresten
Stoompijpje: Maak het stoompijpje van de espressomachine na gebruik direct schoon. Spoel het kort door met stoom en neem het af met een schone doek.

Slangetje dat melk uit een pak of beker opzuigt: Een machine met een melkslangetje heeft vaak een automatische spoelstand. Heeft de machine dit niet? Zet het slangetje dan na gebruik in een kop schoon water en plaats een leeg kopje onder de uitloop. Zet de machine op 'stomen' en laat het water doorlopen tot het helder is. Haal aan het eind van de dag alle losse onderdelen van het melkreservoir en spoel ze schoon met warm water. Voeg eens per maand een speciaal reinigingsmiddel toe aan het water in het reservoir voor het spoelen. Dit middel is te koop bij speciaalzaken, online en bij de fabrikant.

Geïntegreerde melkkan: Een machine met geïntegreerde melkbeker heeft een schoonmaakprogramma. Kijk daarvoor in de handleiding. Neem na het opschuimen de uitloop af met een doekje. Maak aan het einde van de dag het hele melkreservoir schoon in de vaatwasser (als dat kan), of gebruik warm water en een beetje afwasmiddel. Haal eerst de verschillende onderdelen los en controleer voor gebruik dat er geen melkresten zijn achtergebleven. Eventueel kun je met een tandenstoker hardnekkige melkresten loshalen. Bron: de consumentenbond

Espressomachine - ontkalken
Hoe vaak je een machine moet ontkalken ligt aan de waterhardheid in je woonplaats. Veel fabrikanten leveren test strips om de waterhardheid te meten. Je kunt het opvragen bij het waterbedrijf of online op waterhardheid.nl. Stel de juiste waterhardheid in op de machine. Dan stemt hij de frequentie van de meldingen voor ontkalken daarop af. Volg de handleiding van je apparaat voor de ontkalking. Bron: de consumentenbon

I

Inductie kookplaat - grondige reiniging
Het is belangrijk om na elk gebruik de inductiekookplaat schoon te maken. Voor het behoud van de inductiekookplaat is het ook goed om minstens één keer in de week een grondige schoonmaak toe te passen. Voor deze grondige schoonmaak kun je een speciale reinigingscrème gebruiken. Deze crème beschermt niet alleen het oppervlak van de inductiekookplaat maar laat ook een beschermende laag achter. Schud de reinigingscrème voor gebruik en breng slechts een paar druppels aan op een doek. Maak de inductie plaat hierna schoon met een doek en wat water. De adviseurs van Weerts adviseren je graag welk verzorgingsproduct het best is voor jouw inductie kookplaat.

DOE DIT NIET TIJDENS HET SCHOONMAKEN VAN DE INDUCTIEKOOKPLAAT
Als je de inductiekookplaat gaat reinigen is het ook belangrijk om een aantal dingen niet te doen. Zo raden wij het af om een schoonmaakmiddel met citroen of een schurend schoonmaakmiddel te gebruiken. Ook kun je beter geen schuurspons gebruiken. Gebruik in plaats van een schuurspons een speciale zachte spons. Bron: AEG

Inductie kookplaat - na het koken
Als je inductiekookplaat vies is, is het belangrijk om hem schoon te maken. Het beste is het om je inductieplaat na ieder gebruik schoon te maken. Als je de inductiekookplaat niet op tijd schoonmaakt kunnen etensresten inbranden en ontstaan permanente vlekken. Hieronder hebben we stapsgewijs benoemd hoe je de inductiekookplaat het beste kunt schoonmaken:

  • Voordat je gaat beginnen met het reinigen van de inductiekookplaat is het belangrijk om hem uit te zetten. Laat de inductie plaat vervolgens afkoelen en begin pas met de reiniging als de inductiekookplaat volledig afgekoeld is.
  • Nadat de inductiekookplaat volledig is afgekoeld is het goed om te checken of er op de inductiekookplaat gesmolten plastic, plasticfolie, suiker of suiker met voedsel ligt. Deze kunnen de inductiekookplaat permanent beschadigen dus het is belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen.
  • Nadat je de eerste 2 stappen hebt doorlopen, is het tijd om de overige etensresten te verwijderen. Je kunt etensresten het beste nat maken met een doek en als het daarna nog nodig is een speciale inductiekookplaat glasschraper gebruiken. In onze winkel vind je een handige glasschraper met bijbehorende mesjes. Gebruik de schraper in een scherpe hoek en verplaats het mes op het oppervlak.
  • Met een speciale microvezeldoek of reinigingsdoek laat je de inductiekookplaat weer glimmen als nooit tevoren. Doe wat afwasmiddel op een van de vochtige doekjes en maak in een draaiende handbeweging het oppervlak van de inductiekookplaat schoon. Wrijf de inductiekookplaat daarna droog met een schone doek zodat er geen resten van het afwasmiddel achterblijven.


DOE DIT NIET TIJDENS HET SCHOONMAKEN VAN DE INDUCTIEKOOKPLAAT

Als je de inductiekookplaat gaat reinigen is het ook belangrijk om een aantal dingen niet te doen. Zo raden wij het af om een schoonmaakmiddel met citroen of een schurend schoonmaakmiddel te gebruiken. Ook kun je beter geen schuurspons gebruiken. Gebruik in plaats van een schuurspons een speciale zachte spons. Bron: AEG

K

Koelkast
Maak het je koelkast eerst klaar voor de schoonmaak. Zorg ervoor dat de voorraad voedsel klein is. Stop de levensmiddelen in een koeltas met koelelement (of misschien mag je even gebruik maken van de koelkast van je vriendelijke buurman!). Schakel het apparaat uit.

Heb je een vrijstaand apparaat? Trek de koelkast een beetje naar voren of zijwaarts. Gebruik een stofzuiger om het stof onder het apparaat en aan de achterzijde op de condensor (dat zwarte traliewerk) te verwijderen. Heb je een combinatie zonder ‘NoFrost’ of een koelkast met vriesvak aan de binnenzijde? Laat deze dan een tijdje met de deur open staan totdat het ijs ontdooid is. Eventueel kun je het ontdooien versnellen door een pan warm water in het vriesdeel te zetten.

Haal alle losse onderdelen als deurvakken en glasplaten uit de koelkast en maak deze schoon in de wasbak met een beetje warm water en afwasmiddel. Neem de eventuele telescooprails af met een vochtige doek en maak deze met een schone doek weer droog.

De beste manier om de binnenzijde schoon te maken is met een beetje warm water en afwasmiddel of PH-neutraal schoonmaakmiddel en een microvezel doekje.

Neem na het schoonmaken het apparaat eerst af met een vochtige doek en maak vervolgens alles met een droge doek droog. We raden af om voor de reiniging van de koelkast azijn te gebruiken. Azijn is een zuur en kan kunststof delen aantasten. Dit geldt ook schuursponsjes, schuurmiddelen, Cif en andere agressieve schoonmaakmiddelen. Het is veel belangrijker om de koelkast regelmatig – iedere vier tot zes weken – schoon te maken. Je kunt eigenlijk niet veel fout doen, maar voor de zekerheid, een paar dingen om te vermijden:

Gebruik geen stoomreiniger, geen geconcentreerde schoonmaakmiddelen, geen schuursponzen of staalwol sponzen en geen schurende schoonmaakmiddelen, chloor of azijn. Verwijder of beschadig het typeplaatje op de linker binnenwand niet. Voorkom dat schoonmaakwater in het afvoergootje, ventilatierooster of bij de elektronica komt.

Hoe je de buitenkant van je koelkast schoon moet maken hangt af van het type en materiaal van het apparaat. In dit Weerts huishoudapparaten schoonmaak ABC vind je ook schoonmaaktips voor verschillende materialen. Bron: Liebherr

Kookplaat - ingebrande vlekken
Voor het verwijderen van aangebrande etensresten en de meest hardnekkige vlekken zonder dat het oppervlak van de keramische kookplaat wordt bekrast, kun je een kookplaatschraper gebruiken. Na gebruik van de schraper kun je de kookplaat insmeren met een reinigingscrème voor kookplaten. Deze reinigingscrème laat een beschermende laag achter, zodat nieuwe vlekken of krassen zo veel mogelijk worden voorkomen.

Zowel de kookplaatschraper als het reinigingsmiddel zijn te verkrijgen bij Weerts.
Bron: Zanussi

M

Magnetron
Wil je de magnetron schoonmaken? Bij voorkeur snel en goed? Het zou leuk zijn als er een truc bestond om hem gemakkelijk te reinigen, omdat de binnenkant snel spatvlekken krijgt en vuil wordt. Je kunt ze voorkomen door tijdens het verwarmen een speciale deksel te gebruiken die vervolgens in de vaatwasser kan worden gereinigd.

Te laat? Het maakt niet uit. Om een magnetron goed schoon te maken, haal je eerst het draaiplateau eruit en reinig je deze in zeepsop. Je kunt de binnenkant het best met een vochtige doek schoonmaken. Gebruik niet de ruwe kant van een universele spons. Dit kan krassen aan de binnenkant veroorzaken.

Gebruik alleen een ovenreiniger die geschikt is voor (combi)magnetrons. Wacht liever niet te lang met het schoonmaken van de magnetron, maar reinig hem steeds direct na het verwarmen en bereiden van etenswaren. Op deze manier krijg je geen hardnekkig ingebrand vuil en kun je de magnetron het makkelijkst en snelst schoonmaken. Bron: Bosch

Magnetron - nare luchtjes
Als er een geur uit de magnetron komt, moet je eerst achterhalen waar deze vandaan komt. Is het een branderige geur?

Om een magnetron met aangebrande etensresten aan de binnenkant te reinigen, ga je als volgt te werk: verwijder het draaiplateau en reinig deze in zeepsop. Neem de binnenkant af met een vochtige doek. Laat de aangebrande etensresten in het zeepsop weken. Zet de magnetron tijdens het weken niet aan. Neem de binnenkant vervolgens af met een zachte doek. Gebruik nooit de ruwe kant van een universele spons om de magnetron te reinigen of om aangebrande etensresten te verwijderen. Dit kan krassen aan de binnenkant veroorzaken.

Als er nog steeds onaangename geurtjes uit de magnetron komen, herhaal dan de eerdergenoemde stappen. Hetzelfde geldt ook voor algemene geuren uit de magnetron. Als voorzichtig reinigen en afnemen met zeepsop niet helpt, herhaal dan nogmaals de eerdergenoemde stappen. Gebruik uitsluitend een ovenreiniger die geschikt is voor (combi)magnetrons.

Het is beter om de magnetron direct te reinigen na het verwarmen en bereiden van etenswaren. Zo voorkom je hardnekkige resten en maak je de magnetron het makkelijkst en snelst schoon. Bron: Bosch

Metaal, gelakt of geëmailleerd
Lees vóór gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van het schoonmaak- of onderhoudsmiddel. Zorg dat speciale middelen alleen in aanraking komen met het materiaal waarvoor ze zijn bedoeld. Zo beschadig je geen andere materialen.

Maak gelakt of geëmailleerd metaal iedere dag schoon met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Spoel na het schoonmaken het oppervlak altijd af met water en droog het af met een microvezeldoek.

Als je emaille op de verkeerde manier schoonmaakt of onderhoudt, barst het emaille en laten stukken los:

  1. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en schuurmiddelen, zoals Cif.
  2. Gebruik geen schuursponsjes.
  3. Behandel emaille of gelakte materialen niet met Staalfix; dat polijst.

Bron: ETNA

O

Oven
Je oven reinigen hoeft geen vervelend klusje te zijn. Met deze tips kom je snel tot een schoon resultaat:

  • Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor metalen oppervlakken, hardnekkig vuil en accessoires met een antiaanbaklaag. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de oven en accessoires beschadigen.
  • Je oven stofzuigen? Waarom niet. Hoe vaak liggen er wel geen kruimels op de bodem van je oven. Voordat deze aankoeken of verbranden kun je resten simpelweg opzuigen met de stofzuiger. Het hoeft dus niet altijd moeilijk te zijn om de oven schoon te maken.
  • Citroenen bevatten veel natuurlijke zuren en antibacteriële, desinfecterende eigenschappen. Plaats een schaaltje water met schijfjes citroen in een opgewarmde oven. De citroen zal ervoor zorgen dat vet wordt opgelost en bovendien zorgt het ervoor dat je oven weer letterlijk citroentjes fris zal ruiken. Je hoeft de oven alleen nog maar met een doekje af te nemen.
  • Aangekoekte etensresten zal je eerst los moeten weken als de oven schoonmaakt. Vul de uitsparing onder in de oven met 250 ml azijn en laat dit 30 minuten oplossen op kamertemperatuur. Je zult zien dat de aangekoekte resten gemakkelijk weg te vegen zijn. Je kunt op deze manier ook de bakplaat reinigen.

Een zelfreinigende oven iets voor jou?
Weerts wil dat de keuken voor jou een plek is waar je met aandacht en liefde de beste gerechten bereidt. Daarom willen we jou graag wat werk uit handen nemen. Daarom heeft Weerts een ruim assortiment aan zelfreinigende ovens, zodat de oven schoonmaken een klus is waar u zich in de keuken geen zorgen meer over hoeft te maken. Met een zelfreinigende oven bespaar je jezelf een hoop werk.

Meer weten? Neem contact op met Weerts of kom langs in de winkel. Bron: AEG

R

RVS apparaten (zonder SmartSteel)
Je wilt natuurlijk dat je RVS blikvanger net zo mooi blijft als op de dag dat je hem in de winkel uitzocht. Hierbij enkele tips van Liebherr en van Weerts

  • Laat, bij plaatsing, de beschermende folie op het apparaat totdat deze volledig is geplaatst. Behandel, direct na het verwijderen van de folie, het apparaat met een door de fabrikant goedgekeurd onderhoudsmiddel. Bij apparaten met SmartSteel bijvoorbeeld mogen de deuren niet met olie behandeld worden. Bij Weerts zijn diverse onderhoudsmiddelen verkrijgbaar. We adviseren je graag over de beste oplossing voor jouw apparaat.
  • Onderhoud: 3 tot 4 maal per jaar een door de fabrikant geadviseerd onderhoudsmiddel aanbrengen. Met dit middel worden gelijk lichte verontreinigingen verwijderd.
  • Om zwaardere verontreinigingen te verwijderen raden wij je een door de fabrikant goedgekeurde RVS reiniger aan.
  • Let er bij het aanbrengen op, dat je de doek waarmee je dit doet aanbrengt in de richting van de borsteling beweegt. Gebruik beslist geen schuurspons. Na het reinigen moet de RVS Cleaner volledig worden verwijderd met een schone doek en schoon water. Droog het apparaat vervolgens goed en breng na het schoonmaken onmiddellijk het onderhoudsmiddel aan.
  • Gebruik op de kast nooit een reinigingsmiddel dat chloor of zuur bevat!

SmartSteel (Liebherr) bestaat uit een coating die is aangebracht op het staal. Deze coating zorgt voor:

  • Harde kras vaste en duurzame beschermlaag op de deuren
  • Vingerafdrukken zijn praktisch niet zichtbaar
  • Oppervlak laat zich eenvoudig reinigen.

De SmartSteel apparaten mogen niet worden behandeld met een RVS-reiniger. Stap eens binnen in de winkel en ontdek de SmartSteel modellen van Liebherr en de slimme alternatieven van onze andere sterke merken.
Bron: Liebherr

S

Stofzuiger
Wil je je stofzuiger reinigen? Of het nu het stofzuigerfilter is, de stofzuigerslang, de stofzuigerbuis of een ander deel; lees onze tips in dit huishoudapparaten schoonmaak ABC.

Het reinigen van de stofzuigerborstel of stofzuigerbuis is heel eenvoudig. Koppel ze los, controleer of er niets in vast zit en verwijder de pluizen van de borstel. Je kan iets vergelijkbaars doen om het stofzuigerfilter te reinigen. Blaas het eventueel voorzichtig schoon met perslucht (spuitbus met lucht is verkrijgbaar in de doe-het-zelf winkel). Als je denkt dat er iets vast zit in de stofzuigerslang, kan je er voorzichtig een bezemsteel of ander lang voorwerp doorheen halen om het vastzittende voorwerp te verwijderen. Knijp nooit in de stofzuigerslang om te voelen waar de verstopping zit; je zou je kunnen verwonden als er iets scherps in zit.

Laat de reiniging van de motor van de stofzuiger over aan de specialisten van het Weerts reparatie team. Binnen de garantieperiode is dit gratis voor sommige van onze merken. Heb je de stofzuiger niet bij ons gekocht maar wil je hem toch laten repareren? Ook dan staan we graag voor je klaar. Reparatie aanvragen. Bron: Bosch

Stofzuiger - stofzuigerslag
Als er iets vast is komen te zitten in de stofzuigerslang, duw dan een bezemsteel door de slang. Zo ontstop je ook een verstopte stofzuigerslang. Knijp nooit in de stofzuigerslang om te voelen waar de verstopping zit; je zou je kunnen verwonden als er iets scherps in zit. Vind reserveonderdelen.
Bron: Bosch

Stofzuiger - verstopt
Als je stofzuiger vol zit of verstopt is, kan je deze vaak ontstoppen door de stofzak te verwisselen of het stofreservoir te legen. Denk je dat de verstopping op een andere plek zit? Controleer dan het mondstuk, de zuigbuis, de slang, het motorbeschermingsfilter en het uitlaatfilter. Kijk of het geluid verandert en sluit stuk voor stuk de mogelijke verstoppingen uit. Bron: Bosch

Stofzuiger - verstopte stofzuigerbuis
Als jouw stofzuiger is verstopt, controleer dan eerst of er iets vastzit in de zuigbuis. Koppel de buis los en kijk erdoorheen. Kan je nog geen verstopping zien? Het helpt vaak als je een bezemsteel door de slang haalt. Zo kun je de verstopte buis van de stofzuiger weer vrijmaken. Bron: Bosch

Stofzuiger - zakloos
Kijk voor het reinigen van je zakloze stofzuiger eerst hoe vol het stofreservoir is en leeg dit. Controleer het filter en blaas dit eventueel voorzichtig schoon met perslucht (spuitbus met lucht is verkrijgbaar in de doe-het-zelf winkel).

Denk je dat je zakloze stofzuiger een verstopping op een andere heeft, omdat hij bijvoorbeeld niet goed zuigt of lawaai maakt? Controleer dan de zuigmond, de zuigbuis, de slang, het motorbeschermingsfilter en het uitlaatfilter. Kijk of het geluid verandert en sluit stuk voor stuk de mogelijke verstoppingen uit. Zit er een voorwerp vast? Probeer dit dan voorzichtig te verwijderen. Bron: Bosch

Strijkijzer - strijkzool
Door het strijken van kleding en linnengoed ontstaat er soms geleidelijk aan een donker laagje op het oppervlak van de zool van je strijkijzer, iets dat meestal veroorzaakt wordt door het strijken van synthetische stoffen. Als je merkt dat de onderkant van je strijkijzer steeds meer verkleurt, bruine vlekken krijgt of aan de stof blijft plakken, dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt, anders kan het je kleding beschadigen. En dat zou zonde zijn. Je strijkijzer schoonmaken kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld met zout, aluminiumfolie, azijn, nagellakremover, tandpasta of met een kaars. Deze handige trucjes zorgen ervoor dat je strijkijzer er als nieuw uit blijft zien.

  • Zout heeft vrijwel iedereen in huis heeft en is superhandig om viezigheid en stofrestjes die aan je strijkijzer blijven kleven te verwijderen. Strooi wat zout op een stuk vetvrij papier of op een krant en strijk met een warme bout over het papier tot de zool weer blinkt. De vlekken worden opgenomen door het (kranten) papier, waarna je alleen nog even je strijkijzer schoon hoeft te vegen met een katoenen doek.
  • Een kleverig strijkijzer kun je ook schoonmaken met aluminiumfolie. Haal het warme ijzer over een stuk aluminiumfolie en je strijkijzer is zo weer schoon.
  • Wanneer er gesmolten polyester of vinyl aan de zool van je strijkijzer zit dan is dit de truc om hem weer schoon te krijgen: wacht tot je strijkijzer is afgekoeld en wrijf het gesmolten vuil weg met een doek gedrenkt in nagellakremover. Veeg de zool vervolgens met water af voordat je het volgende kledingstuk gaat strijken.
  • Witte wijnazijn of schoonmaakazijn is erg handig voor het verwijderen van vlekken op je strijkbout. De zure bestanddelen zorgen ervoor dat de vlekken sneller verdwijnen en dat je strijkijzer weer mooi gaat glanzen. Verwarm een kleine hoeveelheid azijn en wrijf dit met een doek of met een sponsje over je strijkijzer. Verwijder het losgeweekte vuil daarna met een schone vochtige doek en je strijkijzer is weer helemaal schoon.
  • Nog een handige truc om je strijkijzer gemakkelijk schoon te maken is kaarsvet. Kaarsvet trekt namelijk hardnekkige vlekken aan en zorgt ervoor dat de zool van je strijkijzer weer helemaal schoon wordt en er weer als nieuw uitziet. Laat het strijkijzer eerst even warm worden en ga er dan met een witte kaars overheen. Strijk vervolgens over een dikke laag keukenrol. Herhaal dit een aantal keer, afhankelijk van hoe vies de onderkant van het strijkijzer is.


Bron: Tefal

Strijkijzer - ontkalken
Het voorkomen van kalkaanslag is beter dan achteraf ontkalken. Spoel het strijkijzer daarom per 10 strijkbeurten even door met kraanwater. Het beste is om na elke strijkbeurt de watertank te legen. Is het leidingwater erg hard? Dan kun je het kraanwater mengen met gedestilleerd water. In de handleiding van het apparaat staat hoe vaak je hem moet ontkalken. Meestal is dat 1 keer per maand. Stoomgeneratoren geven vaak aan wanneer het tijd is voor onderhoud. Wat je moet doen hangt af van de antikalkmethode van het apparaat. Volg altijd de methode zoals beschreven in de handleiding.

Over het algemeen kun je stoomstrijkijzers ontkalken door het waterreservoir te vullen, het ijzer op te warmen of het apparaat leeg te stomen boven een wasbak, waarbij kalkdeeltjes meekomen. Daarnaast zijn er verschillende andere antikalkmethodes.

  • Ontkalkingsknop: Deze wordt ook wel 'Calc-Clean', 'De-Calc' of 'zelfreiniging' genoemd. Druk deze knop in en schud de kalk en troep boven de gootsteen uit de gaatjes in de strijkzool.
  • Thermische schok: Het ontkalken via een ontkalkingsknop met een thermische schok. Hiermee schud je de kalkdeeltjes in de zool los. De strijkzool warmt op, terwijl het water in het reservoir koud blijft. Als je het mechanisme activeert, stroomt koud water door de gaatjes van de warme zool. Door het temperatuurverschil brokkelt de kalk af. Hierna kun je het stoomstrijkijzer gewoon gebruiken, maar er is wel kans dat er losse kalkdeeltjes op je strijkgoed terecht komen. Strijk hier vooral niet overheen, maar verwijder ze van je wasgoed. Of strijk eerst even een oude lap om de deeltjes kwijt te raken.
  • Antikalkstaafje: Een antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Je moet het regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten. In de handleiding van het strijkijzer staat hoe vaak.
  • Antikalkpatronen: Sommige stoomgeneratoren gebruiken speciale patronen om kalkvorming te voorkomen. Deze heten ook wel cassettes of cartridges. Door de chemische werking verzachten ze het leidingwater. Het apparaat geeft aan wanneer de patronen zijn uitgewerkt en je ze moet vervangen.


Bron: de consumentenbond

V

Vaatwasser
Het schoonmaken van je vaatwasser zorgt er niet alleen voor dat hij goed blijft functioneren, maar vermindert ook de verspreiding van bacteriën en de kans op geurtjes. Alsof dat nog niet genoeg reden is om je vaatwasser te verzorgen, kan het ook geld besparen. Een slecht onderhouden vaatwasser loopt namelijk meer risico om kapot te gaan. Dat gaat natuurlijk gepaard met reparatiekosten of zelfs de aankoop van een nieuwe machine.

Vaatwasser schoonmaken benodigdheden: Vaatdoek, Zachte borstel, Vaatwasmachinereiniger, 250 ml witte azijn, Citroensap
Voer de volgende stappen ongeveer eens per maand uit voor een optimaal resultaat:

  1. Maak eerst de filters schoon en controleer of de sproeiarmen schoon zijn. Gebruik een zachte borstel en water om vastzittende deeltjes te verwijderen.
  2. Maak vervolgens de binnenkant van de vaatwasser schoon met een natte vaatdoek.
  3. Draai een lege vaatwasser met de vaatwasmachinereiniger zoals beschreven in de handleiding van je vaatwasser.
  4. Onderbreek het programma op de helft en giet 250 ml witte azijn en een paar druppels citroensap in de vaatwasser.
  5. Sluit de vaatwasser en laat het programma aflopen.


Bron: 24kitchen

W

Wasdroger - buitenkant
Ook de buitenkant van je wasdroger hoort bij de schoonmaakbeurt. Hiervoor kun je een (heet) sopje en een schoonmaakdoek gebruiken, om zo vuil- en zeepresten te verwijderen. Bron: Miele

Wasdroger - condensor
Het reinigen van de condensor is afhankelijk van welk type wasdroger je hebt.

Condensdroger: Heb je een condensdroger, dan kun je de condensor verwijderen om schoon te maken. De condensor vind je linksonder in je wasdroger, verscholen achter een klep. Door deze open te draaien, kun je hem verwijderen. Lukt het niet, raadpleeg dan even de handleiding. Heb je de condensor verwijderd, spoel deze dan met water uit, bijvoorbeeld met een douchekop, in bad of in een wasbak. Spoel de voorkant, achterkant en zijkanten. Vervolgens kun je met een vochtige doek de ruimte waar de condensor in hoort reinigen en de condensor terug op zijn plek brengen. Let goed op dat de afdichtrubbers van de condensor en de wanden waar de afdichtrubbers van de condensor tegen aansluiten, goed schoon zijn, anders geeft dit lekkage.

Warmtepompdroger: Bij een warmtepompdroger zie je, wanneer je de klep aan de voorzijde linksonder opent, een sokkelfilter. Deze kun je eruit halen om te reinigen. Reinig het sokkelfilter onder stromend water. Raadpleeg altijd even de handleiding om te zien hoe je dit het beste kunt doen Verwijder vrijgekomen pluizen met een vochtige doek. Let er daarbij op dat je het dichtingsrubber niet beschadigt. Controleer of er pluizen op de koelribben zitten, maar wees voorzichtig: de koelribben zijn scherp waardoor je je kunt snijden. Raak de koelribben dan ook liever niet met je blote handen aan.
Vervolgens kun je de koelribben schoonmaken met de stofzuiger en de reliëfborstel. Beweeg de reliëfborstel slechts voorzichtig over de koelribben van de condensor en druk hierbij niet op de borstel. Na het reinigen, plaats je het droge filter weer terug in je wasdroger.

Let wel: als je wacht op de signalering op het bedieningspaneel, dan is het filter al maximaal vervuild waardoor deze meer energie verbruikt. Eerder reinigen is dan ook aanbevolen (bij 4 droogbeurten per week moet het sokkelfilter eigenlijk iedere 4 weken gereinigd worden).

Let op: door een verkeerde reiniging kan er schade ontstaan aan je wasdroger. Als de koelribben zijn beschadigd of verbogen, droogt de droger niet meer naar behoren. Het reinigen van je wasdroger dient dus altijd met beleid te gebeuren.
Bron: Miele

Wasdroger - luchtafvoerslang
Heb je een afvoerdroger, dan is het belangrijk om de afvoerslang voor warme lucht ook goed schoon te houden. Om deze te reinigen, haal je de slang los van de wasdroger. Met een stofzuiger zuig je vervolgens de slang schoon. Dit voorkomt verstopping, zodat de lucht probleemloos afgevoerd kan worden. Controleer daarnaast ook het uitblaasrooster op de muur of dak doorvoer op verstopping.
Bron: Miele

Wasdroger - pluizenfilter
Het stof dat vrijkomt bij het drogen wordt voor het grootste deel opgevangen door de pluizenfilter van je wasdroger. Vaak vind je deze in de deur of deuropening, maar de precieze plaats kan per model verschillen. Kijk dan ook even in de handleiding om het zeker te weten.

Het is belangrijk dat je na iedere droogbeurt de pluizen uit de filter verwijdert. Dit kun je doen door deze uit de wasdroger te halen en de grote stofdelen te verwijderen. Verwijder de pluizen van de zeefvlakken van de pluizenfilters en de geperforeerde wasgoedband en stop de filter weer terug op zijn plaats.

Als je pluizenfilter sterk verstopt is door de pluizen en zeepresten, kun je de zeefvlakken met een stofzuiger of met stromend warm water en een afwasborstel reinigen. Schud vervolgens het water van de pluizenfilter en droog deze voorzichtig af. Let er hierbij op dat het filter helemaal droog is voordat je deze weer terugplaatst; natte filters zorgen ervoor dat het daaropvolgend programma langer zal duren. Bron: Miele

Wasdroger - trommel
Vergeet bij het schoonmaken van je wasdroger ook niet de trommel zelf. Zo reinig je namelijk ook de sensor. In de handleiding van je droger zie je waar deze zich precies in de trommel bevindt. Je kunt de sensor het beste schoonmaken met een vochtige doek en een sopje. Doe je dit geregeld, dan blijft je droger naar behoren werken.
Bron: Miele

Wasmachine - regelmatig onderhoud
Aanbevolen stappen om je wasmachine te onderhouden: Draai regelmatig, een onderhoudsfase op een hoge temperatuur om te zorgen dat je kleren fris, schoon en vrij van geurtjes blijven. We raden je aan hiervoor je wasmachine ten minste eenmaal per maand een onderhoudsfase te laten draaien bij een temperatuur van 90 °C tot 95 °C zonder kleding in de machine.

Wasmachinereiniger gebruiken
Voor het beste resultaat raden we verder aan dat je samen met je onderhoudswasbeurt bij hoge temperatuur een door de fabrikant geteste en goedgekeurde wasmachinereiniger gebruikt. Zo kun je de wasmachine veilig en effectief reinigen en geurtjes te verwijderen.

Wil je meer weten over hoe je nare geurtjes uit je was machine verwijderd? Lees dan zeker dit artikel.

Voor ultieme reiniging volg je de onderstaande stappen:

  1. Giet de gehele inhoud van het doosje wasmachinereiniger in de lege wasmachinetrommel.
  2. Zet de machine op een 70 to 90 °C-cyclus zonder voorwas (afhankelijk van het merk en model wasdroger) en laat het programma volledig draaien.
  3. Geniet van een schonere en lekkerder ruikende wasmachinetrommel.

Bron: Siemens

Wasmachine - rubberen deurafdichting
Nare luchtjes ontstaan niet alleen in de wastrommel, ze verspreiden zich ook via de rubberen deurafdichting. Omdat de deurafdichting voortdurend aan vocht wordt blootgesteld, is het risico groot dat er schimmel in de vouw ontstaat bij het niet regelmatig schoonmaken. Deze schimmel en de geur die het veroorzaakt, worden vervolgens tijdens het wassen overgedragen op je wasgoed. Ook resten van vuile was, wasmiddel en waterhardheidsmineralen die geurtjes veroorzaken, kunnen in de deurafdichting terechtkomen. Ten onrechte denken velen dat de rubberen deurafdichting tijdens elke wasbeurt grondig wordt gereinigd en dat een extra handmatige reiniging van de deurafdichting dus niet nodig is. De schimmel ontstaat juist als de machine niet wordt gebruikt. En dan krijg je last van vieze geurtjes. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen.
Om de deurafdichting te reinigen en zo geurtjes te voorkomen, hoef je de deurafdichting alleen maar aan de binnen- en buitenkant af te vegen met een vochtige en schone doek.

Volg deze stappen in je dagelijkse routine:

  1. Laat de deur van de wasmachine altijd open, vooral nadat je de machine hebt gebruikt, zodat de trommel en de deurafdichting kunnen drogen. Als de deur openstaat, kan de lucht circuleren en kan eventueel restvocht in de trommel of op de afdichtingen drogen.
  2. Veeg de afdichting na elke wasbeurt af met een zachte doek om achtergebleven water- of zeepresten te verwijderen. Zeepresten duiden erop dat er te veel wasmiddel is gebruikt.
  3. Controleer of er geen vreemde voorwerpen in de deurafdichting zijn achtergebleven. Controleer elke keer dat je de wasmachine gebruikt opnieuw of er geen vreemde voorwerpen in de afdichting zijn achtergebleven. Ze kunnen de wasmachine namelijk beschadigen.

Bron: Siemens

Wasmachine - wasmiddellade
Na de was cyclus kunnen er resten van wasmiddel of wasverzachter achterblijven in de wasmiddellade of de behuizing daarvan. Als je de wasmiddellade schoonhoudt, kan je wasmachine het wasmiddel en de wasverzachter effectief afgeven in de trommel.
Veel wasmachines hebben standaard een zelfreinigende wasmiddellade met gladde wanden, ze spuiten in alle hoeken en spoelen automatisch de verschillende compartimenten schoon van eventuele achterblijvende resten wasmiddel. Dit bespaart je de tijd en moeite van het regelmatig handmatig reinigen van de wasmiddellade.

Voor wasmachines zonder deze functie wordt aanbevolen, als je toch hardnekkige resten uit de wasmiddellade moet verwijderen, de onderstaande stappen te volgen voor een grondige reiniging.

  1. Verwijder de wasmiddellade uit de wasmachine door de middelste vergrendeling te bedienen en hem naar buiten te schuiven.
  2. Laat de wasmiddellade weken in een wasbak en verwijder hardnekkige resten met een schoonmaakdoekje of een kleine borstel, bijvoorbeeld een oude tandenborstel en droog hem af. Reinig ook de binnenkant van de behuizing.
  3. Droog de wasmiddellade goed af en schuif de wasmiddellade terug in de behuizing.
  4. Laat de deur en de wasmiddeldoseerlade iets open wanneer je de wasmachine niet gebruikt zodat eventueel resterend water kan verdampen

Bron: Siemens

Waterkoker - ontkalken
Om ervoor te zorgen dat je waterkoker langer meegaat, adviseren we je het apparaat regelmatig te ontkalken. Hoe vaak je moet ontkalken, is afhankelijk van de hardheid van het gebruikte water. Als het water bij jou heel hard is adviseren we je de waterkoker maandelijks te ontkalken. Als je heel zacht water hebt, is elke drie maanden ontkalken voldoende.

Wees voorzichtig met het gebruik van in de handel verkrijgbare ontkalker, omdat deze het oppervlak van de waterkoker kunnen aantasten. Volg de instructies bij de ontkalker daarom zorgvuldig. Als je geen in de handel verkrijgbare ontkalker wilt gebruiken, kun je ook een oplossing van een deel azijn en twee delen water gebruiken.

Zet de waterkoker aan en zorg ervoor dat je het apparaat weer uitschakelt vlak voor het water begint te koken. Laat de oplossing een tijdje in de waterkoker staan, al naar gelang de hoeveelheid kalkaanslag en giet de waterkoker daarna leeg. Vul de waterkoker met vers water, breng het water aan de kook en giet de waterkoker leeg. Herhaal dit proces vervolgens nog een keer. Je waterkoker is daarna weer klaar voor gebruik.

Als je een keer een ontkalkingsbeurt hebt overgeslagen, is het raadzaam om de waterkoker een nacht met de ontkalkingsoplossing erin te laten staan.

Bron: Kenwood DeLonghi Group

Onze merken

  • Bosch
  • Siemens
  • Miele
  • Liebherr
  • AEG
  • Samsung
  • Smeg
  • Philips
  • Beko
  • ASKO
  • Atag
  • Pelgrim
  • Delonghi
  • Tefal
  • Brabantia
  • Quooker