Koelen, vriezen en energieverbruik

Geschreven door: Weerts Support Team   |   Leestijd: 10 min.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Al 60 jaar is Weerts in Maastricht en omstreken dé betrouwbare vakspecialist voor koel- en vrieskasten. Kook je graag zelf en eet je graag gezond, dan betekent dat nog niet dat je hier iedere dag mee bezig hoeft te zijn. Klimaatzones in de koelkast zorgen voor een aanzienlijke verlenging van de houdbaarheid en versheid van afzonderlijke levensmiddelen. Smaak, kleur en vitamines van groenten en fruit blijven zo nog langer behouden.

Bewaar je voedsel met de garantie van versheid.
Elke koelkast of diepvriezer verbruikt elektriciteit. Gelet op het feit dat deze apparaten de klok rond elke dag aan staan, is een goede of zeer goede energie-efficiëntieklasse belangrijk bij een vriezer, koelkast of een koel-vriescombinatie. Onder andere is de isolatie van een koelkast of diepvriezer van belang voor een laag elektriciteitsverbruik. Hoe beter je koelkast geïsoleerd is, hoe langer de lage temperatuur aangehouden kan worden zonder dat het apparaat opnieuw moet opstarten en afkoelen. In dit overzichtelijke artikel vertellen we je meer over de diverse opties voor vriezen en koelen en je mogelijkheden voor energiebesparing.

Vrijstaande vrieskasten — Volop plek om je voedsel te vers te houden op een beperkt vloeroppervlakte
Ideaal als je grote hoeveelheden voedsel wilt bewaren. Of het nu gaat om de oogst uit je moestuin of de hamsteraanbieding bij je supermarkt: een vrieskast biedt veel ruimte om je producten vers te houden.
Groenten uit eigen tuin, prijskoopjes uit de supermarkt – als je grote hoeveelheden voedsel permanent en bijna niet bederfelijk wilt bewaren, is een vrieskast zeker de moeite waard. Met temperaturen onder het vriespunt is voedsel wekenlang houdbaar en blijft het bijna net zo vers als op de dag waarop het werd ingevroren.

Meer over vrijstaande vrieskasten

Ultieme versheid, veel invriezen en slim met ruimte omgaan.
Een vrieskast staat vaak in de kelder of in de schuur. De lagere temperaturen in de kelder zorgen ervoor dat de koelinstallatie minder externe warmte op de behuizing hoeft te compenseren. En dat is te merken aan een lager elektriciteitsverbruik. Let op; er is ook een ondergrens is aan de omgevingstemperatuur. Die verschilt per apparaat.  Bespreek het met het online of in onze winkel met het Weerts team, ook hiervoor hebben we de beste oplossingen!

Tip van het Weerts team
Heb je niet de plek voor twee apparaten, maar biedt een klassieke koel-vriescombinatie je te weinig ruimte, dan is een side-by-side koelkast mogelijk de juiste oplossing voor jou. Deze apparaten hebben afzonderlijke koel- en vriesgedeelten naast elkaar en qua inhoud liggen ze tussen een koel-vriescombinatie en twee afzonderlijke apparaten voor koelen en vriezen in.

De voor en nadelen van een No Frost koelkast
Door een slimme techniek wordt het vocht en de lucht in een No Frost vriezer weggezogen uit het vriesgedeelte. Hierdoor bevriest deze niet in de opslagruimte en ontstaat er geen ijslaagje.

Voordelen

 • Nooit meer ontdooien. Dat bespaart enorm veel tijd en gedoe. De vrieskast hoeft namelijk niet helemaal leeg gemaakt te worden om te ontdooien.
 • Een normale vriezer vormt ijskristallen op je ingevroren artikelen. Dit komt niet ten goede van de smaak en structuur van je diepvriesproducten. Dankzij no frost blijft alles in de vriezer perfect van smaak.

Nadelen

 • Je betaalt gemiddeld iets meer bij aanschaf voor een No Frost vrieskast. Vind je het dat niet waard? Dan kun je altijd nog uitwijken naar Low Frost, zo’n vriezer moet ongeveer 1 á 2 keer per jaar ontdooid worden.

Koel-vriescombinaties vrijstaand — de voordelen van een koelkast en een vriezer in één apparaat
Een koel-vriescombinatie combineert de voordelen van een koelkast en een vriezer in één apparaat. Beide segmenten hebben hun eigen deur en kunnen dus onafhankelijk van elkaar worden gevuld. Vooral modellen met twee afzonderlijke koelcircuits zijn praktisch: daarmee kun je het koelgedeelte reinigen zónder ook het vriesgedeelte te moeten ontdooien.

Meer over vrijstaande koel-vriescombinaties

Koel-vries combinatie als solo of als inbouwapparaat.
Je hebt een koel-vriescombinatie als vrijstaand of als inbouwmodel. Dat geeft je alle vrijheid bij het ontwerpen van je keuken. Wil je de koel-vriescombinatie onzichtbaar in je keuken inpassen, kies dan voor een inbouwapparaat waarbij je de deuren bekleedt met decoratieve panelen in de stijl van je keukenfront. Je kunt ook kiezen voor een vrijstaand model. Je vindt deze vaak in zwart of wit, maar ook in een roestvrijstalen uitvoering of in opvallende kleuren, om als blikvanger in je keuken te plaatsen.

Behalve de klassieke combinaties, waarbij het doorgaans iets grotere koelgedeelte en het iets kleinere vriesgedeelte boven elkaar zijn geplaatst, zijn er ook modellen waarbij de twee elementen naast elkaar, d.w.z. zij-aan-zij staan. Deze modellen worden "side-by-side" koelkasten genoemd. Je kent ze wel uit Amerikaanse films, bijvoorbeeld. Bij sommige modellen is in de deur van het vriesvak een handige ijsblokjesdispenser ingebouwd.
Versheid dankzij klimaatzones.

Veel koelkasten en koel-vriescombinaties hebben verschillende temperatuur- of klimaatzones. Vooral voor groenten en fruit, maar ook voor zuivelproducten, vis en vlees. Dit zorgt ervoor dat de houdbaarheid en de versheid van je producten worden verlengd. Het geheim zit hem in de bijzonder lage temperaturen of verschillende vochtigheidsniveaus. Bij temperaturen rond 0 °C is voedsel tot vijf keer langer houdbaar dan normaal zonder te bevriezen. De vochtigheidsgraad in de zones voor groenten en fruit is hoger dan in de zones voor vis, vlees en zuivelproducten.

Tip van het Weerts team
Let bij de aankoop op het energieverbruik! Dit is te vinden op het EU-energielabel van het apparaat. Een koel-vriescombinatie staat de klok rond aan: het verschil in stroomverbruik is écht merkbaar.

Vrijstaande koelkasten en inbouwkoelkasten
Een koelkast heeft geen groot apart vriesgedeelte. In plaats daarvan hebben sommige modellen een geïntegreerd vriesvakje waarin bevroren producten kunnen worden bewaard.

De koelkast heeft allang zijn vaste plek in onze keukeninrichting veroverd. De isolatie van de apparaten wordt steeds beter, maar je koelkast staat 24 uur per dag aan en is dus een energieverbruiker bij uitstek. Het is daarom aan te raden om een energiezuinig model aan te schaffen dat de temperatuur zo lang mogelijk op een constant laag niveau kan houden zonder bij te hoeven koelen.

Meer over vrijstaande koelkasten en inbouwkoelkasten

Goed geïsoleerd is beter gekoeld.
Hoe energiezuinig een koelkast is, hangt onder andere af van de kwaliteit van de isolatie van het koelkastcompartiment. Een zuinig koelapparaat verliest aan voordeel als de koelkast de kou niet goed kan vasthouden. Een besparende tip vooraf: laat de koelkast niet open staan. Telkens als je hem opent, stijgt de binnentemperatuur, dus de koelkast moet werken en dat energie.

Met vriesvak voor bevroren levensmiddelen.
Veel koelkasten hebben een klein vriesvakje, groot genoeg voor twee diepvriespizza's. Het aantal sterren dat op de klep van het vriesvak staat, geeft aan hoe koud het wordt in het kleine vriesvak. Met vier sterren (****) ben je er zeker van dat het binnen koud genoeg blijft om diepvriesproducten extra lang te bewaren.

Tip van het Weerts team
Plaats je koelkast liever niet direct naast je fornuis of oven. Deze apparaten stralen tijdens het gebruik warmte uit, die voor een deel aan de koelkast wordt afgestaan. Om dit op te vangen zal de koelkast dan vaker aanslaan en dus meer elektriciteit verbruiken.

Vrieskisten ijskoude ruimtetoppers
Vrieskisten bieden veel ruimte om je verse producten in te vriezen. Je vindt ze vaak in de kelder, want hoewel ze volop plaats bieden, hebben ze zelf ook de nodige vloerruimte nodig.

Vrieskisten zijn de ruimtetoppers onder de diepvriezers. Voor wie zijn eigen groenten of fruit kweekt, zijn ze uitermate geschikt om vers voedsel lange tijd te bewaren. Je kunt ze trouwens net zo goed gebruiken om voorgekookt of diepvriesvoedsel in te vriezen.

Meer over vrieskisten

Voedsel voor lange tijd bewaren.

Dankzij de vriezer kun je verse levensmiddelen langer bewaren. Bij temperaturen onder nul worden rijpings- of overrijpingsprocessen effectief vertraagd of zelfs volledig stopgezet. Dat niet alleen geldt voor groenten en fruit, maar ook voor vis, vlees en zuivelproducten. Als je voedsel invriest, dan verander je in feite de houdbaarheidsdatum.

Bereid je graag maaltijden vooraf of hou je ervan om koopjes in te slaan bij speciale aanbiedingen, dan is een diepvries ook van voordeel. In porties ontdooi je wanneer je maar wilt precies zoveel als je nodig hebt.

Voordelen

 • Het scharnierend deksel, dat naar boven opengaat, zorgt voor een lager stroomverbruik bij een diepvrieskist. De zwaardere koude lucht blijft op de bodem van de vrieskist, zelfs als die geopend is. Het deksel, maakt door zijn eigen gewicht een betere sluiting mogelijk.
 • Handig is ook dat je grotere stukken kunt vers houden in een vrieskist.
 • De hangmandjes zijn meestal uitneembaar en daarmee ben je erg flexibel in hoe je de ruimte gebruikt.

Nadelen

 • Vrieskisten bieden dus veel ruimte voor je vriesproducten. Helaas nemen ze zelf ook veel ruimte in. Omdat de koelruimten naast elkaar zijn geplaatst, heeft een diepvrieskist meer vloeroppervlak nodig dan een diepvrieskast.


Tip van het Weerts team
Voordat je beslist over een elektrisch apparaat, is het absoluut raadzaam om alle belangrijke zaken met elkaar te vergelijken. Het EU-energielabel, dat op elk elektrisch apparaat moet worden aangebracht, helpt je hierbij. Hier vind je alle relevante vergelijkingscriteria voor een apparaat.

Vergelijk nu vrieskisten, vrieskasten, koel- vriescombinaties en koelkasten online.
Je vindt veel van onze diepvriezers en koelkasten in ons online aanbod. Vergelijk de verschillende modellen van bijvoorbeeld Bosch, Liebherr, Samsung, HISENCE, LG, ETNA Etna, Beko, Zanussi, Siemens, AEG of Smeg om het beste model voor jou te vinden. Heb je liever persoonlijk advies, dan helpen we je graag. Onze adviseurs kunnen in begrijpelijk taal de nieuwste technieken toelichten en met jou die oplossing vinden die het beste is in jouw situatie.


Stap eens spontaan binnen in de winkel of plan je winkeladvies afspraak, chat met ons, bel ons of laat ons jou bellen. Je kunt natuurlijk ook gewoon even een mailtje sturen. Waar je ook voor kiest, we helpen je graag!

Onze merken

 • Bosch
 • Siemens
 • Miele
 • Liebherr
 • AEG
 • Samsung
 • Smeg
 • Philips
 • Beko
 • ASKO
 • Atag
 • Pelgrim
 • Delonghi
 • Tefal
 • Brabantia
 • Quooker