Koffie bereiding in één oogopslag

Geschreven door: Weerts Support Team   |   Leestijd: 10 min.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Koffie, espresso, latte macchiato – inmiddels is iedereen wel bekend met deze koffiespecialiteiten. Des te leuker is het om jezelf er thuis op te kunnen trakteren. Ook merkfabrikanten hebben deze trend onderkend en verbeteren en vernieuwen hun apparaten dan ook regelmatig met nieuwe functies. Weerts helpt je snel op weg in je keuze voor jouw beste koffieoplossing.

Weet je al wat je wilt? Ga je voor een volautomatisch koffiezetapparaat, een Senseo apparaat, een Nespressomachine – of geef je de voorkeur aan de goede oude filterkoffie uit een pot? Als het om koffiegenot gaat, gaat het al gauw om smaak en overtuiging, want elke manier van koffie bereiden heeft zijn fans. Maar wat je ook kiest: Elk van de systemen heeft zo zijn voor- en nadelen.

Nuttige weetjes over Nespressomachines.
Koffiecapsules — zoals bijvoorbeeld voor de Magimix of Krups Senseo apparaten vind je in een grote keur aan soorten en smaken. Wie graag wisselt van koffiesmaak of van experimenteren houdt, zal zeker een Nespressomachine naar zijn of haar gading kunnen vinden. Er is gemakkelijk een favoriete capsule te vinden voor elke koffiedrinker. Daarom vind je deze machines ook veel op kantoren en in vergaderruimtes.

Koffiecapsules werden vlak na de koffiepads populair. De gebruiksvriendelijke koffiezetapparaten zijn vergelijkbaar met koffiepadmachines en gebruiken capsules (cups) in verschillende sterktes en smaken.

Meer over Nespressomachines

Het koffiepoeder wordt vacuümverpakt en in kleine aluminium- of plastic capsules gevuld, die aan één kant met een folie worden gesloten en in de machine worden geplaatst. Als de koffiecup in je koffieapparaat vergrendeld is, worden beide kanten van de cup geperforeerd. Nadat het water kort is opgewarmd, wordt het onder hoge druk door de capsule geperst, waardoor de koffiearoma's worden opgenomen. De koffie loopt rechtstreeks in het kopje en vormt de crema-laag. Sommige koffiemachines lezen aan de hand van een code op de koffiecup welke koffiesoort het is en passen het koffiezetproces daarop aan. De gebruikte koffiecapsule kan vervolgens bij het huisvuil.

Voordelen

  • Er is geen snellere, schonere en makkelijkere manier om koffie te zetten. Er is nu een breed scala aan koffiecups en er zijn nauwelijks grenzen aan de verscheidenheid van smaken. Dus, hoe meer verschillende koffievariaties je later wilt zetten, hoe interessanter een Nespressomachine wordt.
  • Voor alleenstaanden of kleine huishoudens die zich niet willen binden aan één smaak of graag eens iets nieuws proberen, zijn Nespressomachines een prima keuze.
  • Het apparaat is zeer onderhoudsvriendelijk.

Nadelen

  • Koffiecapsules zijn niet goedkoop in vergelijking met de andere systemen.
  • Wat het afval betreft, blijken koffiecapsules minder milieuvriendelijk te zijn: vooral aluminium cups zijn uit ecologisch oogpunt bedenkelijk. Hoewel er ook cups van plastic zijn, is de hoeveelheid afval het grootst van alle systemen.
  • Capsulemachines zijn ontworpen voor één kopje. Hoe meer koffie je wilt zetten, hoe langer de wachttijd.

Senseo apparaten – niet langer alleen Senseo
Verse koffie voor je kleine huishouden. Met een koffiepadapparaat zet je snel tot twee kopjes verse koffie. Tal van merkfabrikanten hebben het succes van de Senseo als model genomen en hun eigen machines op de markt gebracht.

Er is één naam die onmiddellijk met een koffiepadapparaat wordt geassocieerd: Senseo. Misschien ken je de apparaten alleen onder deze naam, maar tegenwoordig bieden andere fabrikanten ook koffiezetsystemen aan die werken met de praktische koffiepads. Inmiddels is het patent van Douwe Egberts opgekocht door Philips, maar dat heeft niets afgedaan aan het succes van dit gebruiksvriendelijke brouwsysteem.

Meer over Senseo appraten

Hoe werkt een koffiepad machine?
Je vult water voor meerdere kopjes in de watertank. Afhankelijk van hoeveel kopjes koffie je wilt zetten plaats je één of twee koffiepads in de uitneembare en afwasbare portafilter die je vervolgens sluit. Onder de uitloop is plaats voor maximaal twee kopjes. Met een druk op de knop wordt het water uit het waterreservoir langs een verwarmingselement in de machine geleid en vervolgens door het kussen geperst. De koffie loopt dan onderaan rechtstreeks in het kopje, waardoor een lichte crema-laag ontstaat.

Voordelen

  • Als je snel een kopje koffie wilt zetten, is een koffiepadapparaat een uitstekende keuze. Met één druk op de knop warmt het apparaat kort op en bereidt dan kopje voor kopje de koffie. Zo snel dat je kunt blijven staan en wachten.
  • Je hebt ook een kleine keuze aan smaken, zelfs cappuccino of warme cacao zijn als pad verkrijgbaar.
  • Bovendien kan de gebruikte pad gewoon bij het organisch afval - er is verder geen afval.
  • Ook de kosten zijn te overzien: een koffiepadmachine is voordelig in aanschaf. Koffiepads zijn niet zo goedkoop als klassieke koffie, maar dat wordt gecompenseerd doordat er niet zoveel nodig is om een kopje koffie te zetten.
  • Padmachines scoren ook als het op schoonmaak aankomt: Dankzij de pad heb je geen last van gemorste koffiepoeder rond de machine.

Nadelen

  • Koffiepadmachines zijn gemaakt voor een enkel kopje of maximaal twee kopjes koffie. Dus als je je koffieronde wilt voorzien van verse koffie uit de koffiepadmachine, dan zit je al snel aan de limiet.
  • Liefhebbers van een grote verscheidenheid aan smaken kunnen ook denken aan een Nespressomachine.
  • Een klassiek koffiezetapparaat is minder duur.

Klassieke filter koffiezetapparaten
Als je meer dan één of twee kopjes koffie nodig hebt, biedt een filterkoffiezetapparaat voordelen.

De klassieke koffiemachine is nog altijd niet uit de gratie geraakt – en dat zal ook niet snel veranderen. De industrie die regelmatig met nieuwe koffiemachines op de markt komt, beproefde modellen met nieuwe functies uitrust of in het algemeen het aroma van de gezette koffie nog verder verbetert, ziet het net zo.

Meer over filter koffiezetapparaten

Hoe werkt het?
In een klassiek koffiezetapparaat plaats je een speciaal gevormd, papieren filter (filterzakje) in de filterhouder.   Je vult het filterzakje met een hoeveelheid gemalen koffie die je naar eigen smaak kunt variëren. Het water uit het waterreservoir wordt vervolgens verwarmd door een verwarmingsspiraal en stroomt van bovenaf in het gevulde filter. Het sijpelt door de gemalen koffie, absorbeert daarbij de koffiearoma's en loopt in het glazen koffiekan of de thermoskan eronder.

Voordelen

  • Om meer dan één of twee kopjes koffie te zetten, is een klassiek koffiezetapparaat eigenlijk het enige alternatief voor privé-huishoudens. Wat de individuele smaak van de koffie betreft, biedt een filterkoffiezetapparaat de meeste variatiemogelijkheden: Door gewoon het soort koffie te kiezen en de hoeveelheid koffiepoeder die je in het filterzakje doet, kun je totaal verschillende smaken creëren.
  • Er is trouwens waarschijnlijk geen goedkopere manier om koffie te zetten dan met een klassiek koffiezetapparaat. De machines zijn voordelig in aanschaf en bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding qua verbruiksartikelen (koffie en filterzakken).
  • Je kunt het makkelijk uitrekenen: Een koffiecapsule bevat gemiddeld 8 gram gemalen koffie. Een standaardverpakking merkkoffie van 500 gram kost 5 à 6 euro en komt overeen met ongeveer 70 kopjes koffie. Maar 20 koffiecapsules van hetzelfde merk kosten minstens 4,29 euro - met andere woorden, al bij je 2e pakje koffiecapsules betaal je meer.

Nadelen

  • Het voordeel van een klassiek koffiezetapparaat is ook het nadeel ervan: het kost bijna evenveel moeite om één kopje te zetten als een hele pot. Daarbij komt dat het brouwen met een koffiezetapparaat en met name de voorbereidingen daarvoor meer tijd in beslag nemen. Het gevolg: je maakt meteen meer dan één kopje. Maar bij het derde kopje smaakt de koffie al niet meer vers en zo belandt er heel wat koffie in de gootsteen. Zo valt het financiële voordeel al snel weg.
  • De vele variatiemogelijkheden kunnen ook een nadeel zijn: De smaak van de koffie verschilt naar gelang van de bereiding en van de hoeveelheid koffie. Wie gewend is geraakt aan een bepaalde smaak, zal zijn koffie misschien altijd op die manier willen drinken. Met een koffiezetapparaat is het moeilijker om steeds precies dezelfde smaak en sterkte koffie te bereiden dan met koffiepads die steeds met dezelfde hoeveelheid water worden doorstroomd.

Alles over volautomatische koffiemachines
Volautomatische koffiemachines bereiden espresso of andere koffiespecialiteiten — eenvoudig met één druk op de knop en volautomatisch.

Op het verlanglijstje van menig koffieliefhebber staat een volautomatische koffiemachine. In tegenstelling tot andere koffiezetapparaten malen volautomatische koffiezetapparaten de bonen vers voor elk kopje. Zelfs machines in het midden prijssegment bieden hiervoor vaak speciale automatische programma’s aan en daarbij speciale programma’s voor koffiespecialiteiten — zo kan je volautomatische koffiemachine met één druk op de knop ook cappuccino of latte macchiato voor je maken, zonder dat je daar nog iets voor hoeft te doen.

Meer over volautomatische koffiemachines

Hoe werkt een volautomatisch koffiezetapparaat?
Een volautomatisch koffiezetapparaat gebruikt hele bonen. Deze worden in het bonenreservoir gedaan om vóór elk brouwproces door de machine vers te worden gemalen. Er zit genoeg water in het waterreservoir om tien kopjes of meer te zetten zonder bij te hoeven vullen. Afhankelijk van de omvang van het repertoire aan koffiespecialiteiten dat de machine kan bereiden, kan er ook een melkreservoir in of op het apparaat zitten.

Nadat je het programma hebt gekozen, wordt voor elk kopje precies de juiste hoeveelheid bonen gemalen, de gemalen koffie wordt samengeperst in de zeef, het water uit het reservoir wordt verwarmd en onder hoge druk door de gemalen koffie in de zeef geperst. De koffie loopt direct in het kopje en vormt een perfect crema-laagje. Na het koffiezetten wordt het koffiedik automatisch uit de zeef in de droesbak geleegd.

Je kunt de maling, de sterkte van de koffie en/of de hoeveelheid water aanpassen. Sommige inbouwkoffiezetapparaten hebben ook een directe wateraansluiting, zodat je zelfs het waterreservoir niet hoeft te vullen.

Voordelen

  •  
  • Altijd verse koffie. De verse maling van de bonen zorgt ervoor dat elk kopje zijn volle koffiearoma kan ontvouwen. Veel volautomatische koffiezetapparaten hebben een voorgeprogrammeerd receptenboek waaruit je je favoriete koffie kunt kiezen en die je volautomatisch laat zetten.
  • Een volautomatisch koffiezetapparaat scoort ook als het gaat om verbruik. De ongemalen bonen zijn meestal iets goedkoper dan dezelfde hoeveelheid gemalen koffie. De kosten van filters vallen volledig weg omdat de portafilter van roestvrij staal is en wordt gereinigd tijdens de reinigingscyclus van de machine.
  • Een ander veel gehoord argument ten gunste van een volautomatische koffiemachine is iets heel anders: een volautomatische koffiemachine geeft een beetje extra glans geeft aan elke keuken. Een lekker koffiemomentje ligt binnen handbereik.

Nadelen

  • Er is één ding dat de aanschaf van een volautomatisch koffiezetapparaat vaak in de weg staat: de prijs van het apparaat. Goede betaalbare volautomatische koffiezetapparaten zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 300 euro, maar de prijs loopt op afhankelijk van het aantal functies. Daarom is de aankoop van een automatisch koffiezetapparaat meestal een onderbuik beslissing, niet een verstandelijke.
  • Het onderhoud van het product is groter dan bij de andere soorten koffiezetapparaten.
  • Een automatisch koffiezetapparaat is ontworpen om één of maximaal twee kopjes tegelijk vers te bereiden. Als je vaak grotere hoeveelheden koffie tegelijk nodig hebt, kunnen denken aan een industrieel apparaat of een conventioneel koffiezetapparaat. 

Onze merken

  • Bosch
  • Siemens
  • Miele
  • Liebherr
  • AEG
  • Samsung
  • Smeg
  • Philips
  • Beko
  • ASKO
  • Atag
  • Pelgrim
  • Delonghi
  • Tefal
  • Brabantia
  • Quooker