Geschreven door: Weerts Support Team | Leestijd: 10 min.
Vers gewassen kleding en ander textiel zijn echte vlekkenmagneten. Tenminste, die indruk krijg je al snel, want schone was lijkt op magische wijze vlekken en vuil aan te trekken. Dit geldt vooral voor lichtgekleurd of effen textiel – denk maar eens aan die pas gewassen witte bloes of het liefdevol versierde witte tafelkleed van je moeder, die het favoriete doelwit van vlekken lijken te zijn, vooral als je al gehaast bent.
Ergerlijk al die vlekken en jammer van je favoriete kledingstuk of die trendy kussenhoes. We maken constant vlekken. Bijvoorbeeld tijdens het eten, of op de badkamer en in de keuken. Jusvlekken kun je gelukkig snel en makkelijk verwijderen, maar vlekken van vruchtensappen, koffie of bloed krijg je nog niet zo gemakkelijk uit je was. In het Weerts Vlekken ABC leggen wij uit hoe je je wasgoed weer helemaal schoon kunt krijgen.
Maar let op! Of het nu een chemisch trucje is of grootmoeders huismiddeltje: voordat je onze vlekverwijderingstips toepast, adviseren we je dringend ze eerst op een klein liefst niet direct zichtbaar oppervlak uitproberen om te zien hoe het textiel op de behandeling reageert.
Aardbeien
Een aardbeienvlek behandel je eerst met een lauw sopje. Hardnekkige vlekken behandel je het beste direct met vloeibaar bleekmiddel.
Tip: Wasautomaten met de speciale wasfunctie Vlekken passen het programmaverloop aan de gekozen vlek(ken) aan en zorgen voor effectieve vlekverwijdering.
Auto-olie
Zorg bij het behandelen van een olievlek voor een absorberende ondergrond. Bewerk de vlek eerst met alcohol en dan met terpentijn. Nadat dit is ingetrokken, dep je de plek met een kwastje. Behandel de vlek met terpentijn tot er geen olie meer in de absorberende laag terechtkomt. Breng vervolgens vloeibaar wasmiddel en water aan op de plek en dep de vlek weer voorzichtig met een kwastje. Daarna de stof goed uitspoelen en met een gewoon wasmiddel in de machine wassen. Herhaal deze stappen bij hardnekkige vlekken een paar keer.
Bron: Miele
Balpen
Voor dit probleem heb je tijd en een beetje alcohol, wasbenzine of citroensap nodig. Voeg bij wit textiel een beetje citroensap toe. Haarspray helpt ook goed. Spuit een royale hoeveelheid op de plek en wrijf af met een schone, droge doek. Voor wol kun je het beste eau de cologne of zeepspiritus gebruiken. Als je de kleding vervolgens op de gebruikelijke manier wast, moet de vlek verdwijnen. Bij de drogist vind je ook speciale vlekverwijderaars voor balpenvlekken.
Bessensap
Rode bessensap is - net als andere vruchtensappen - meestal na de eerste wasbeurt verdwenen. Bij hardnekkige vlekken kun je wat vlekkenzout aan het wasmiddel toevoegen. Eventueel kun je de vlek voor het wassen behandelen met citroensap, azijn of zout.
Bier
De biervlek verdwijnt als je hem voor het wassen met warme, verdunde azijn inwrijft. Zijn de vlekken al wat ouder, week ze dan eerst met wat glycerine in. De vlek is dan vaak al na de eerste wasbeurt spoorloos verdwenen. Net als een kater de volgende morgen kun je biervlekken in je kleding vaak al laten verdwijnen met een beetje mineraalwater.
Bloed
Heb je een bloedvlek in de kleding, handel dan snel! Spoel de vlek direct uit met koud water en laat de vlek vervolgens weken in koud water. Oude vlekken kun je het beste eerst even met wat verdunde ammonia behandelen.
Bosbessen
Een beproefd huismiddeltje tegen bosbessenvlekken is citroensap.
Brandvlekken
Behandel een brandvlek eerst met een lichte, warme azijnoplossing (ca. 10%). Sommige weefsels kun je vervolgens bleken met waterstofperoxide (altijd eerst testen) of behandelen met chloor.
Bron: Miele
Chocolade
Krab een chocoladevlek eerst met een mes los. Meng vervolgens wat alcohol of glycerine met eigeel en laat dit kort op de chocoladevlek inwerken. Spoel de stof eerst uit met koud water en was deze vervolgens in een warm sopje.
Chocolademelk
Doordat dit drankje voor het grootste gedeelte uit melk bestaat, krijgt een vlek dezelfde behandeling als bij melk: eerst koud, dan warm water. NIET andersom, want dan wordt de vlek hardnekkig. Week de kleding vervolgens in zout water. Zijn na het wassen nog chocolademelksporen te zien, dep de vlek dan met het ongezouten kookwater van aardappelen. Een snel en probaat middel is ook vloeibaar wasmiddel direct aanbrengen op de vlek en circa 25 minuten laten inweken.
Cognac
Behandel kleding met cognacvlekken eerst met lauw water en vervolgens met wat vloeibaar wasmiddel en water.
Cola
Verse colavlekken verdwijnen doorgaans al bij de eerste wasbeurt. Tegen oude vlekken helpt allereerst wat fijnwasmiddel op de vlek en dan mineraalwater als oplosmiddel.
Confituur
Als een vruchtgehalte van 60% opeens 100% om je aandacht vraagt, zijn een doekje en lauw water meestal voldoende. Voor hardnekkige vlekken, bijvoorbeeld van aardbeien, gebruik je een sopje of een beetje alcohol.
Bron: Miele
Deodorant
Deodorantplekken zijn geen reden voor angstzweet. Behandel de vlekken vóór het wassen met citroenzuur (5%).
Donkere was
Net als bij witte was is het ook bij donkere was belangrijk om een vlek onmiddellijk te behandelen. Wrijf voorzichtig eventuele etensresten weg en probeer ook alle vloeistoffen mee te verwijderen. Vermijd het gebruik van zeep of badstof doekjes op dit soort vlekken. Meng een 1/2 kopje witte azijn in koud water en dompel de vlek in deze oplossing. Was na afloop je wasgoed nog eens en volg altijd het waslabel.
Bron: AEG
Ei
Een ei-vlek hoeft geen problemen op te leveren als je de vlek met zout bestrooit. De opgedroogde vlek kun je dan weg borstelen en deppen met koud water. Als de ei-vlek daarna nog te zien is, kun je verdunde ammonia gebruiken. Vervolgens wassen.
Bron: Miele
Fijne was
Verwijder vlekken uit je fijne was met een oplossing van zout en citroensap. Wrijf de zout-citroensapoplossing zachtjes in met een zachte doek (bv. een microvezeldoek) of met je schone vingers. Spoel het na met lauw water. Wrijf niet te hard over de kwetsbare was en ga niet met een ruwe doek te werk. Wacht tot het stuk droog is. Was het daarna zoals aanbevolen volgens de instructies op het wasetiket. Voor het wassen van delicate kledingstukken raden wij aan om een speciale waszak voor delicate kleding te gebruiken.
Bron: AEG
Fruitvlekken
Dit soort vlekken is makkelijk te verwijderen, maar wees er wel snel bij! Eenmaal ingetrokken heb je er een stuk meer werk aan. Spoel de vlek indien mogelijk meteen af met koud water en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur als het waslabel toestaat.
Fruit
Warm water + vlekverwijderaar met enzymen + ossengalzeep + wassen
Bron: Bosch
Gecombineerde vlekken
Gecombineerde vlekken bevatten zowel kleurstoffen als eiwitten. Ze zijn vaak heel moeilijk te verwijderen, omdat de verschillende bestanddelen waaruit de vlek bestaat verschillend behandeld moeten worden. Wrijf de vlek eerst voorzichtig in met een gewoon wasmiddel. Spoel het wasmiddel uit, breng vlekverwijderaar aan en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur als het waslabel toestaat.
Doorloop deze stappen bij de volgende kleurstofvlekken:
Ketchup
Warm water + vlekverwijderaar met enzymen + ossengalzeep + wassen
Oogschaduw
Alcohol (haarlak) + wassen
Lippenstift
Koud water + wasmiddel + wassen
Bron: Bosch
Grasvlekken
Als eerste: behandel de grasvlek NIET met water! Dan wordt het namelijk alleen maar moeilijker om de vlek te verwijderen. Breng eerst verdunde ammoniak of citroensap op de vlek aan en was de kleding daarna op een zo hoog mogelijke temperatuur. Let wel op het wasetiket en volg dit vooral.
Bron: Miele
Groente
Vlekken van verse groente verwijder je normaal gesproken gewoon met een doekje en koud water. Alleen tomaten- en spinazievlekken hebben een warm sopje nodig. Wrijf voor een nog beter resultaat eerst met een schijfje rauwe aardappel over de vlekken. Als de groente samen met vet, bloem en room op de kleding terechtgekomen is, breng je voor het wassen wat fijnwasmiddel op de vlek aan. Groentevlekken verdwijnen meestal spoorloos als je ze behandelt met vloeibaar bleekmiddel of vlekkenzout.
Bron: Miele
Hars
Leg eerst wat ijs op de hars. Dan krab je de vlek er makkelijker af. Gebruik daarna wat alcohol, (zeep)spiritus of terpentijnolie. Zuig het mengsel met vloeipapier op. Oude harsvlekken kun je het beste eerst even weken met boter. Krab de opgeloste hars vervolgens met een mes voorzichtig af en verwijder de restanten met zeepspiritus. Alsof er niks gebeurd is! Bron: Miele
Honing
Als dit natuurproduct je kleding ontsiert, gebruik je eerst warm water. Daarna behandel je de zoete plek direct met wat vloeibaar wasmiddel. Bron: Miele
Inkt
Dit soort vlekken is makkelijk te verwijderen, maar wees er wel snel bij! Eenmaal ingetrokken heb je er een stuk meer werk aan. Spoel de vlek indien mogelijk meteen af met koud water en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur als het waslabel toestaat.
Inkt
Alcohol (haarlak) + wassen
Bron: Bosch
Jus
Jusvlekken verwijder je het best door het wasgoed 30 minuten in koud water met 1/2 theelepel vloeibaar afwasmiddel en 1 eetlepel azijn te laten weken. Spoel het daarna goed uit. Als de vlek nog zichtbaar is, behandel de vlek dan voor met een vlekkenverwijderaar, vloeibaar wasmiddel of poederwasmiddel en water. Was het daarna in warm water en laat het drogen. De vlek zou verdwenen moeten zijn. Let op: Volg altijd het waslabel. Bron: AEG
Kaarsvet
Wist je dat je kaarsvet heel makkelijk verwijdert met een strijkijzer? Bij kleurloos kaarsvet kras je eerst de ergste resten weg. Leg de stof daarna tussen vloei- of keukenpapier en strijk op een lage temperatuur van binnen naar buiten over het kaarsvet. Vervang het papier een paar keer en voilà, de vlek is weg! Vlekken van gekleurd kaarsvet kun je kort in het vriesvak leggen en daarna voorzichtig afkrabben. Blijven er dan nog restjes achter, dan kun je die behandelen zoals vetvlekken. Bron: Miele
Kauwgom
Leg kleding met een kauwgomvlek even in de vriezer of leg ijsblokjes op de plek. Zo wordt de kauwgom weer hard en kun je deze makkelijker afkrabben of afborstelen. Bron: Miele
Kerrie
Als kerrievlekken verkeerd worden behandeld, zijn ze daarna lastig te verwijderen. Spoel de vlek eerst af met lauw water en wrijf de plek vervolgens in met glycerine. Gebruik bij tere weefsels eau de cologne of spiritus. Kerrie kan goed worden behandeld met een bleekmiddel. Bron: Miele
Kersen
Tegen vlekken van kersensap helpt in eerste instantie het sap van een uitgeperste citroen. Vlekken van kersen kun je ook eenvoudig uit bont wasgoed verwijderen met een kleurvast, vloeibaar bleekmiddel en uit wit textiel met vlekkenzout. Bron: Miele
Ketchup
Gecombineerde vlekken bevatten zowel kleurstoffen als eiwitten. Ze zijn vaak heel moeilijk te verwijderen, omdat de verschillende bestanddelen waaruit de vlek bestaat verschillend behandeld moeten worden. Wrijf de vlek eerst voorzichtig in met een gewoon wasmiddel. Spoel het wasmiddel uit, breng vlekverwijderaar aan en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur als het waslabel toestaat.
Doorloop deze stappen bij de volgende kleurstofvlekken:
Ketchup
Warm water + vlekverwijderaar met enzymen + ossengalzeep + wassen
Bron: Bosch
Kleurstof
Dit soort vlekken is makkelijk te verwijderen, maar wees er wel snel bij! Eenmaal ingetrokken heb je er een stuk meer werk aan. Spoel de vlek indien mogelijk meteen af met koud water en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur als het waslabel toestaat.
Fruit
Warm water + vlekverwijderaar met enzymen + ossengalzeep + wassen
Inkt
Alcohol (haarlak) + wassen
Koffie
Koud water + wasmiddel + wassen
Bron: Bosch
Koffievlekken
Koffievlekken zijn kleurafzettingen van plantaardige kleurstoffen die we van nature in veel planten en zure voedingsmiddelen vinden. Laat het vlekkerige wasgoed zo lang mogelijk in koud water weken voordat je het wast op de hoogste temperatuur die geschikt is voor de stof. Let op: volg het waslabel van je wasgoed! Bron: AEG
Kraag
Je kraag is het visitekaartje van verzorgde kleding. Daarom zijn er tegen deze vlekken handwasmiddelen in een handige tube die ook in de reisbagage past. Goedkoper en even effectief is vloeibare ossengalzeep. Vervolgens was je het kledingstuk volgens het wasetiket. Bron: Miele
Kruidenbitter
Voordat kruidenbitter je zwaar op de maag valt, verwijder je sporen zoals een likeurvlek eerst met alcohol en dan met een warm sopje. Bron: Miele
Likeur
Een scheutje likeur hoeft geen probleem te zijn, als je de vlek eerst met bijvoorbeeld alcohol of verdunde spiritus behandelt. Vervolgens gebruik je een warm sopje en lauw water voor het uitspoelen. Lauw water wordt ook aanbevolen voor vlekken op wol en zijde. Bron: Miele
Lippenstift
Gecombineerde vlekken bevatten zowel kleurstoffen als eiwitten. Ze zijn vaak heel moeilijk te verwijderen, omdat de verschillende bestanddelen waaruit de vlek bestaat verschillend behandeld moeten worden. Wrijf de vlek eerst voorzichtig in met een gewoon wasmiddel. Spoel het wasmiddel uit, breng vlekverwijderaar aan en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur als het waslabel toestaat.
Doorloop deze stappen bij de volgende kleurstofvlekken:
Lippenstift
Koud water + wasmiddel + wassen
Bron: Bosch
Melk
Een melkvlek in je kleding is geen enkel probleem, als je de vlek eerst met koud water behandelt en hem dan met warm water uitspoelt. Lauw water is alleen nodig voor fluweel en zijde. Bron: Miele
Moddervlekken
Gebruik voor het verwijderen van modder een zachte borstel. Bij vettige kleigrond kun je de kleding insmeren met ossengalzeep. Ook een nachtje weken in koud water helpt. Bron: Miele
Mosterd
Behandel een mosterdvlek eerst met een warm sopje. Is de vlek daarna nog te zien, probeer het dan met water waaraan een scheutje ammonia is toegevoegd. Daarna helpt alleen glycerine nog. Maar niet op fluweel en zijde. Hier moet je, net als bij mayonaise- en kerrievlekken, alleen voorzichtig wat eau de cologne of een beetje spiritus gebruiken. Mosterdvlekken kunnen ook worden behandeld met een bleekmiddel. Bron: Miele
Oogschaduw
Gecombineerde vlekken bevatten zowel kleurstoffen als eiwitten. Ze zijn vaak heel moeilijk te verwijderen, omdat de verschillende bestanddelen waaruit de vlek bestaat verschillend behandeld moeten worden. Wrijf de vlek eerst voorzichtig in met een gewoon wasmiddel. Spoel het wasmiddel uit, breng vlekverwijderaar aan en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur als het waslabel toestaat.
Doorloop deze stappen bij de volgende kleurstofvlekken:
Oogschaduw
Alcohol (haarlak) + wassen
Bron: Bosch
Parfum
De sporen van parfum verdwijnen het snelst met pure alcohol. Op zijde kunnen parfumsporen de kleuren aantasten. Je kunt vlekken van deodorant en parfum ook voorbehandelen met verdund citroenzuur (verhouding 1:5). Vervolgens normaal wassen en altijd volgens het wasetiket.
Bron: Miele
Rode wijn
Tegen rode wijn helpt witte wijn, dat is bij de meesten wel bekend. Maar ook sherry of zuivere alcohol verwijderen de vlek voor 100%. Maar het állerbeste middel is en blijft een ruime hoeveelheid zout. Behandel de vlek in ieder geval zo snel mogelijk. Tegen achtergebleven sporen van rode wijn helpen verdunde ammonia of (zeep)spiritus. Rode wijnvlekken kunnen ook behandeld worden met een bleekmiddel.
TIP: Let erop dat fluweel en zijde niet met zout of witte wijn behandeld mogen worden. Gebruik hiervoor dan mais- of aardappelmeel. Bron: Miele
Roest
De behandeling van deze bruinachtige vlekken is vaak tijdrovend. Op lichte, minder tere weefsels en op wol kun je de vlek behandelen met citroensap. Spoel de stof hierna goed uit. Voor donkere, tere weefsels breng je eerst zeepspiritus aan en daarna citroensap. Tot slot dep je de vlek met een beetje zuivere spiritus. Een eenvoudigere methode is roestverwijderaar van de drogist. Roestvlekken wil je altijd meteen verwijderen want als ze langer inwerken, worden de kleuren en vezels aangetast. Bron: Miele
Roet
Bij een roetvlek mag je nooit op de plek wrijven, want dan trekt het roet nog dieper in het weefsel. Het is beter om te beginnen met voorzichtig kloppen en blazen. Strooi vervolgens wat aardappelmeel of zaagsel of, bij witte hittebestendige stoffen, wat zout op de vlek. Als je de vlek er daarna niet uit kunt kloppen, kun je het proberen met een beetje alcohol. Vaak doet een voorbehandeling met vlekkenspray wonderen. Bron: Miele
Schoensmeer
Is er per ongeluk schoensmeer op je kleding gekomen, gebruik dan terpentijn. Voor wit textiel gebruik je onverdunde spiritus. Meng voor gekleurd textiel 1 deel spiritus met 2 delen water. Vaak krijg je dit soort vetvlekken al weg door ze eerst te behandelen met een vloeibaar wasmiddel of vlekkenspray met wasbenzine en vervolgens te wassen met een vloeibaar wasmiddel. Kleurresten kun je verwijderen met een ontkleuringsmiddel. Dat is echter alleen mogelijk bij wit katoen. Bron: Miele
Spinazie
Wrijf met een rauwe aardappel over de spinazievlek en was de vlek vervolgens met een sopje uit. Bron: Miele
Suiker
Vlekken die veroorzaakt zijn door suiker, zijn makkelijk te verwijderen. Je moet er wel snel bij zijn. Met warm water los je de kleverige massa gemakkelijk op. Zijn de vlekken wat ouder, dan heb je hulp nodig in de vorm van een mengsel van ammonia en glycerine. Bij gekleurde vlekken adviseren wij je citroenwater te gebruiken. Bron: Miele
Tandpasta
Tandpastavlekken kun je gemakkelijk verwijderen door ze stevig met lauw water af te spoelen. Daarna zo heet mogelijk wassen. Let wel op het wasetiket en volg dit altijd. Bron: Miele
Teer
Wrijf de donkere, taaie massa eerst in met boter tot het teer oplost. Net als bij hars wordt de vlek daardoor gebonden, zodat de ergste sporen na het inwerken al voorzichtig kunnen worden verwijderd. Behandel de vlek vervolgens met wat alcohol of een vlekkenspray met wasbenzine. Leg hieronder een dikke laag keukenpapier, zodat de resten worden geabsorbeerd. Een andere goede behandeling is het gebruik van het strijkijzer. Leg de vlek daarbij tussen sterk absorberend vloeipapier. Bron: Miele
Thee
Gebruik warm water voor een eerste behandeling van de vlek. Ossengalzeep in water kan daarbij helpen, of je voegt wat vlekkenzout toe aan de wasmiddellade. Let op: controleer bonte wasgoed altijd eerst op kleurvastheid. Voor hardnekkige vlekken is een mengsel van glycerine en eigeel aan te bevelen. Spoel dit na ongeveer een uur uit. Bron: Miele
Verf
Verf op kleding is geen reden voor paniek. Voorwaarde is dat je weet om wat voor soort verf het gaat. Vlekken van in water oplosbare verf kun je het beste behandelen met huishoud- of ossengalzeep en vervolgens wassen in de machine. Voor olieverf gebruik je vóór het wassen terpentijnolie (kwastenreiniger) die je ook voor het verwijderen van lakverf kunt gebruiken. Acrylverf daarentegen vraagt grover geschut: vermeng spiritus met een paar druppels ammonia en dep de vlek meerdere keren vóór het wassen. Bron: Miele
Vet
Meestal is een beetje wasmiddel of een warm sopje en een wasbeurt in de machine al voldoende om een vetvlek te verwijderen. Gebruik dan wel vloeibaar wasmiddel, dit maakt nl korte metten met vet. Is de vlek na de wasbeurt nog niet weg, probeer het dan eens met water en huishoudsoda, of wrijf de vlek in met zeep en was zo heet mogelijk.
TIP: Sommige wasmachines zijn voorzien van een speciale wasfunctie Vlekken. Deze machines passen het programmaverloop aan de gekozen vlek(ken) aan en zorgen voor effectieve vlekverwijdering! Bron: Miele
Viltstift
De sporen van een viltstift zijn, net als die van een balpen, moeilijk te verwijderen, want kleurstoffen van dit schrijfgerei zijn hardnekkig. Het beste kun je de vlek voor het wassen met wat glycerine of alcohol en terpentijn behandelen. Herhaal dit desnoods een paar keer. Bron: Miele
Vruchtensap
Als vruchtensap per ongeluk op je kleding terechtkomt, giet je eerst wat mineraalwater over de vlek en was je het kledingstuk vervolgens gewoon in de machine. Hardnekkige vlekken kun je beter eerst met wat vloeibaar fijnwasmiddel deppen voordat je het kledingstuk in de was doet. Bron: Miele
Witte was
De truc om vlekken uit je witte was te verwijderen is om de vlek meteen te behandelen. Breng een vloeibaar wasmiddel of zeep rechtstreeks op de vlek aan en wrijf het voorzichtig in met een lichtgekleurde doek. Gebruik geen donkere of gekleurde doek of badstof want dit kan de vlek erger maken. Laat het wasgoed 10 tot 15 minuten in koud water weken en was het daarna. Is de vlek nu wel verdwenen? Bron: AEG
Witte wijn
Een vlek van witte wijn moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Spoel de vlek direct uit met warm water. Om het vocht daarna beter te absorberen, strooi je royaal zout over de vlek, net als bij rode wijn. Bron: Miele
Zuivel vlekken
Verse zuivelvlekken kunnen het best eerst in koud water worden geweekt om ze daarna uit te wassen. Als de vlek al droog is, veeg er dan al even voorzichtig over met een borstel om de oppervlakkige zuivelresten te verwijderen. Laat het wasgoed een aantal uren weken in koud water met wasmiddel en combineer het eventueel met speciale was-enzymen die eiwitvlekken zoals ei, gras en bloed kunnen afbreken. Je vindt deze producten bij Weerts, de doe-het-zelf zaak en bij de betere supermarkt. Bron: AEG
Zweetvlekken
Ontsierende gele zweetplakken op licht textiel verwijder je door het vuile kledingstuk in azijnwater te weken. Daarna kun je het kledingstuk gewoon wassen volgens het voorschrift op het wasetiket.
Tip: Er zijn wasmachines met een speciale vlekken-was-functie die het programmaverloop aanpassen aan de gekozen vlek(ken) voor een effectieve vlekkenverwijdering. Bron: Miele
Beleef de winkels
Winkelcentrum Maastricht
De Leim 3
6227 CT Maastricht
Routebeschrijving
Winkelcentrum Stein
Raadhuisplein 67-69
6171 ZZ Stein
Routebeschrijving
Aanmelden nieuwsbrief
Ontvang de beste aanbiedingen
en persoonlijk advies
Copyright © Weerts. Alle rechten voorbehouden.